A A A K K K
для людей із порушенням зору
Турківська міська громада
Львівська область, Самбірський район

Сортувати сміття може кожен

Дата: 08.08.2017 09:23
Кількість переглядів: 810

Фото без описуНе потрібно мікроскопа, аби побачити, скільки кожного дня на вулицях нашого міста назбирується сміття. Це у сміттєвих баках його – через край, а на стихійних звалищах і поготів. Безперечно, що таке накопичення різних побутових відходів становить велику загрозу не лише довкіллю, а, в першу чергу, здоров’ю людей. Тому багато хто з турківчан сьогодні висловлює думку, аби сортувати сміття, і окремі з них мають бажання це робити. Наприклад, п. Галина Піча просить житлово-комунальну службу знайти майданчик біля військкомату, аби поставити тут знову спеціальний ящик для збору пластикових пляшок. Такий ящик уже стоїть біля міського стадіону та на вул. Молодіжна. І в них давно скидають пляшки. Щоправда, пластикові пляшки люди викидають цілими, а потрібно, перш, ніж викинути пляшку в сміттєвий бак, спресувати її. Тобто надати такої форми, щоби вона не займала багато місця в сміттєвому баку. За словами п. Галини, мовчати не треба, людей слід учити сортувати сміття – окремо збирати у мішки чи пакети папір, скло та пластик, адже рано чи пізно справа до цього дійде, просто чим скоріше взятися за сортування, тим краще буде для нас усіх. На своїх присадибних ділянках, вона радить, усі господарі можуть зробити спеціальні ями –контейнери для перегнивання рослинних решток – скошеної трави, листя, частини харчових відходів. У результаті можна отримати непогане органічне добриво.

Подібної думки дотримується й секретар Турківської міської ради Олександр Гвоздінський. – Коли я займався формуванням положення про громадський бюджет, то рекомендував кожному з депутатів міської ради скористатися з цього бюджету – пройтися вулицями міста, порадитися з людьми, подивитися, де і що потрібно зробити на вулиці. Тоді написати відповідний, соціально необхідний, проект і використати закладені гроші під його реалізацію. Під реалізацію громадського бюджету було закладено близько 160 тис. грн., а використано з цієї суми всього-на-всього – 25 тисяч гривень. Тобто зроблено лише один проект. І стосується він якраз сортування сміття, бо вже навіть по селах сортують сміття, а районний центр і далі пасе задніх, – розповідає Олександр Ярославович. – Уявляєте, яку суму грошей депутати втратили з реалізації якихось добрих ініціатив на своїх вулицях, знехтувавши громадським бюджетом? Слід сказати, що ідея написання проекту щодо роздільного сортування сміття належить члену виконкому міської ради Андрію Дубравському. До ініціативної групи, окрім Андрія, увійшли я і Микола Лило, який зокрема допоміг написати проект. Згідно проекту, міською радою було закуплено сміттєві баки (9 штук), ємністю 120 л, різних кольорів – коричневого, синього і жовтого – для роздільного збору побутових відходів. До реалізації проекту залучено дві міські вулиці – Середня і Молодіжна. Наперед проведемо збори жителів цих вулиць, щоб пояснити їм, як потрібно сортувати сміття. Забирати це сміття буде один з приватних підприємців, з яким у нас є домовленість. Експеримент полягатиме не тільки в тому, аби навчити жителів міста правильно сортувати сміття, а й в тому, щоб на майбутнє, навчившись цьому, люди змогли заробляти для себе гроші. Та й вигідно буде і міській раді, бо менше сміття люди викидатимуть у загальні  смітники. Надіюся, що незабаром ми ці ящики поставимо і побачимо, як це у нас вийде.

І справді, у нас чомусь не надто переймаються питанням сортування сміття, а сміття, до речі, є джерелом непоганого прибутку у багатьох країнах. Приміром, у Німеччині переробку сміття перетворили на успішну галузь економіки. Там за тонну пере робленого сміття підприємець може отримати близько 90 євро. У цій країні в усіх населених пунктах є контейнери для кожного виду відходів. Є господарські подвір’я, куди німці щосуботи звозять великі предмети, які заборонено викидати у контейнери, – меблі, побутову техніку і ін. Для зручності, від зламаної техніки відрізують шнур, щоби можна було зрозуміти, працює прилад, чи ні. Якщо шнур не відрізаний – прилад можна ще використовувати. У спеціальних контейнерах збирають і старий одяг. Але, окрім усього, у цій країні є «сміттєві» поліцейські, які штрафують порушників порядку. Спійманий «на гарячому» іноземець може бути й позбавлений візи. У цьому плані, нам, українцям, на жаль, ще дуже далеко.

У міській раді уже пройшли громадські слухання щодо затвердження тарифів на послуги з вивезення твердих побутових відходів як для приватного сектору, так і для комунальних будинків. Ціни на вивіз ТПВ зросли. Житлово-комунальна служба роз’яснює, чому виникла потреба у піднятті тарифів на комунальні послуги. Жителі обурюються – вимагають ремонту підвалів, нормальної каналізації, встановлення сміттєвих ящиків, вчасного вивезення сміття. Хоча, якщо би кожен двір у місті платив справно за вивіз сміття по тій ціні, яка була досі, можна було б тарифи і не піднімати. Та й коли подивитися платіжки, то зазвичай платять за вивіз сміття одні й ті ж люди – не надто заможні, але совісні і чесні. Той, хто має престижну високооплачувану роботу, непоганий бізнес, ніколи цього не зробить, а під’їде дорогим авто до сміттєвого ящика, викине туди кульок зі сміттям, не заплативши при цьому ані копійки. З таким підходом у нас ніколи не буде порядку.

Давньогрецький філософ Демокріт, який жив у п’ятому – четвертому століттях до нашої ери, сказав «Подібно до того, як буває хвороба тіла, буває також хвороба способу життя». Спосіб життя, при якому нам подобається жити у смітті, є згубним. Це очевидно. Вихід один – грамотно господарювати. І цього можна, при бажанні, навчитися самим та навчити своїх дітей та онуків. В іншому разі навчить біда, як от із Грибовицьким сміттєзвалищем неподалік Львова.

Ольга ТАРАСЕНКО


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень