A A A K K K
для людей із порушенням зору
Турківська міська громада
Львівська область, Самбірський район

Звернення Турківської міської ради до Голови Верховної Ради України

Дата: 30.10.2017 10:59
Кількість переглядів: 549

Фото без описуЗвернення
Турківської міської ради до Голови Верховної Ради України щодо невідкладного розглянути проект Закону №5567 від 21.12.2016 року «Про внесення змін до Митного кодексу України (щодо врегулювання транзиту та тимчасового ввезення транспортних засобів особистого користування)»

Конституція України визначає, що іноземці та особи без громадянства, що перебувають в Україні на законних підставах, користуються тими самими правами і свободами, а також несуть такі самі обов'язки, як і громадяни України, - за винятками, встановленими Конституцією, законами чи міжнародними договорами України.

Конвенція про тимчасове ввезення (стамбульська конвенція), яка ратифікована Україною Законом № 1661-IV від 24.03.2004, гарантує, що відповідно до положень Конвенції, кожна із Договірних Сторін зобов'язується надавати згоду на тимчасове ввезення товарів (у тому числі транспортних засобів), зазначених у Додатках до Конвенції. Не впливаючи на положення Додатка E, режим тимчасового ввезення надається з загальним умовним звільненням від ввізного мита і податків та без застосування ввізних обмежень чи заборон економічного характеру.

Стаття 9 Конституції України гарантує, що чинні міжнародні договори, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України, є частиною національного законодавства України.

Частина 3 статті 1 Митного кодексу України визначає, що якщо міжнародним договором України, згода на обов’язковість якого надана Верховною Радою України, встановлено інші правила, ніж ті, що передбачені цим Кодексом та іншими законами України, застосовуються правила міжнародного договору України.

В порушення наведеної міжнародно-правової норми, норм Конституції та Митного кодексу України, митні органи України з грубим порушенням в тому числі і Митного кодексу України, здійснюють декларування транспортних засобів особистого користування, які ввозяться на митну територію України в режим транзиту. Такими діями грубо порушується зокрема стаття 90 МК України, згідно якої транзит - це митний режим, відповідно до якого товари та/або транспортні засоби комерційного призначення переміщуються під митним контролем між двома органами доходів і зборів України або в межах зони діяльності одного органу доходів і зборів без будь-якого використання цих товарів, без сплати митних платежів та без застосування заходів нетарифного регулювання зовнішньоекономічної діяльності. Це зі свого боку призводить до порушення прав громадян України.

На сьогодні на дорогах України автомобілів з іноземною реєстрацією вже 1,5 мільйони. І це число щодня збільшується. Така кількість вказує на необхідність нагального вирішення даного питання.

Здебільшого на цих авто їздять громадяни України, які змушені вдаватися до різного роду схем для того, аби використовувати такі авто в Україні, оминаючи розмитнення, бо не мають змоги купити вживаний автомобіль за доступною ціною в Україні.

На цих схемах наживаються корумповані митники та іноземці, на яких оформляються автомобілі.

Напередодні нового року народні депутати ініціювали законопроект № 5567, яким пропонується, щоб громадяни України мали право протягом року користуватися автомобілями, рік випуску яких 2010 та раніше. За кожен місяць перебування такого автомобіля громадянин України має платити гроші в Державний бюджет України, а не корумпованим митникам.

Оскільки депутати Верховної Ради України поінформовані про наявну проблему та можливі шляхи її розв’язання, однак вже тривалий час не вживають жодних дій для дієвого розв’язання цього питання, комітети затягують розгляд законопроекту № 5567. Закликаємо виконати свої обов’язки та негайно вжити всіх заходів для ухвалення законопроекту № 5567. Нагадуємо, що відповідно до статті 5 Конституції України, носієм суверенітету і єдиним джерелом влади в Україні є народ.

Підтримано 40 сесією
Турківської міської ради VІІ скликання
26 жовтня 2017 року


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень