A A A K K K
для людей із порушенням зору
Турківська міська громада
Львівська область, Самбірський район

НОВІ ПРАВИЛА ОТРИМАННЯ СУБСИДІЙ

Дата: 04.05.2018 12:17
Кількість переглядів: 714

Фото без опису

Мільйони людей в нашій країні стали залежними від субсидій, і правила їх призначення постійно змінюються. Заговорили в уряді й про їх монетизацію. Тож можна чекати ще змін. Згідно довідки управління соціального захисту населення Турківської РДА, на даний час в районі призначено 4 тисячі житлових субсидій, з них 1,5 тис. – на газопостачання. Про те, хто у 2018 році має право на призначення субсидії та як її отримати, розповідає начальник управління соціального захисту населення Турківської РДА Микола Гут.

 

– За законодавством України, право на отримання державної субсидії мають сім’ї, чиї витрати на оплату житлово-комунальних послуг (в межах встановлених норм споживання та з урахуванням пільг) перевищують розмір обов’язкового відсотка платежу. Сума платежу для кожного домогосподарства визначається індивідуально і залежить від сукупного доходу сім’ї, – розпочав розмову Микола Феодосійович.

– Постановою Кабінету Міністрів № 319 від 27.04.2016 внесено зміни до порядку надання пільг та субсидій на оплату житлово-комунальних послуг. Одним з нововведень уряду є пропозиція тимчасової відміни пільг на квартиру. Таким чином, на період отримання субсидії, громадянам, які мають пільги на оплату житлово-комунальних послуг, вони нараховуватися не будуть. Проте розрахунок субсидії буде проводитися з урахуванням пільг на сплату послуг і обсяг обов’язкового платежу за послуги ЖКГ і буде залежати виключно від доходів сім’ї.

Право на отримання субсидії готівкою на придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива надається тим громадянам, чиє житло не забезпечується електро-, тепло- або газопостачанням для обігріву. При цьому, якщо житлові приміщення опалюються одночасно декількома способами (теплова енергія та / або природний газ і / або електроенергія), субсидію призначають і виплачують тільки на один вид палива. Слід наголосити, що таку субсидію призначають на календарний рік, тобто за субсидією потрібно звертатися кожного року.

Завдяки новому порядку, призначення житлової субсидії відбувається без врахування майнового стану здобувача. Винятком є, здійснена протягом 1 року перед зверненням за субсидією, одноразова покупка, вартістю понад 50 тисяч гривень.

– Куди людині потрібно звернутися, щоб отримати житлово-комунальну субсидію?

– Процедуру з оформлення субсидії для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг здійснює управління соціального захисту населення. Призначення субсидії здійснюється на підставі заяви та декларації. Документи можуть бути подані особисто або надіслані поштою. Крім того, в Україні працює система онлайн-оформлення субсидій. Нею також можна скористатися.

Для домогосподарств, які використовують природний газ /електроенергію для індивідуального опалення, розмір субсидії на опалювальний сезон розраховується з 16 жовтня по 15 квітня включно.

Якщо в родині немає ніяких змін, перерахунок субсидій здійснюється автоматично і не вимагає додаткового звернення до органів соцзахисту. Однак, основним моментом для збереження житлової субсидії є своєчасне погашення своєї частини платежу за послуги ЖКГ. А з 1 травня 2017 року термін дії субсидії на наступний період не продовжується, якщо у громадян є двомісячний борг по оплаті комуналки.

– Як отримати субсидію тільки на фактично проживаючих мешканців?

– Розгляд комісією питання про нарахування субсидії на фактичну кількість людей, які проживають в квартирі (будинку), здійснюється на підставі письмової заяви субсидіанта з відповідним проханням. При цьому, в декларації вказується повний склад зареєстрованих мешканців, але з позначкою «не проживають» навпроти відсутніх членів сім’ї.

На підставі цих документів, а також довідки, що підтверджує факт непроживання конкретної особи за цією адресою, соціальний інспектор перевіряє матеріально-побутові умови і складає акт. За результатами перевірки, співробітниками УСЗН готується подання на комісію, рішення якої є обов’язковим до виконання ЖКГ.

Таким чином, цілком реально отримати через комісію постанову про нарахування плати за послуги ЖКГ тільки на проживаючих у квартирі людей (наприклад, не на 4 прописаних, а на 2 реально проживаючих). І доходи для розрахунку субсидії також будуть братися тільки на тих осіб, які фактично мешкають у приміщенні.

Але слід внести одне уточнення: винесення такого рішення жодним чином не впливає на прописку громадян, відсутніх за зареєстрованим місцем проживання. Вони, як і раніше, будуть прописані за старою адресою, але на період їх відсутності, плата за комунальні послуги нараховуватися їм не буде.

– Тож про які зміни в сім’ї необхідно повідомити в соцзахист?

– Відповідно до закону, одержувач субсидії зобов’язаний повідомити орган соціального захисту населення про будь-які зміни в родині, чи то зміни в складі мешканців, соціального статусу, джерела доходів, модифікації переліку одержуваних ЖКГ послуг або умов їх надання, а також про придбання товару або оплати послуг, на суму понад 50 000 гривень. Інформування органу соцзахисту про зміни, що сталися, відбувається у встановлений Законом термін (один місяць), шляхом подання відповідних документів. У разі зміни складу зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку) осіб, подаються також нові заява та декларація.

– Чи проводиться перерахунок субсидії при підвищенні вартості комунальних послуг?

– Відповідно до пункту 14 Положення про порядок призначення та надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, перерахунок субсидії в межах установленого терміну її призначення здійснюється без звернення громадян у випадках:

- зміни цін і тарифів на послуги ЖКГ;

- встановлення нової дати початку (закінчення) опалювального періоду;

- встановлення КМ нового розміру частки витрат громадян на оплату ЖКГ;

- зміни соціальної норми житла та нормативів користування комунальними послугами;

- проведення перерахунку розміру плати за житлово-комунальні послуги в разі їх ненадання або надання не в повному обсязі

P.S. З 1 травня 2018 року діє нове правило: субсидію відміняють, якщо площа квартири перевищує 120 кв. метрів, а будинку – 200 кв. м, крім дитячих будинків сімейного типу та прийомних сімей. Власники такої житлової площі будуть оплачувати послуги у повному обсязі.

 

Підготувала
Ольга ТАРАСЕНКО.
(Районна газета «Бойківщина» Випуск №18 від 04.05.2018)


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень