A A A K K K
для людей із порушенням зору
Турківська міська громада
Львівська область, Самбірський район

Звернення депутатів Турківської міської ради до голови Львівської обласної державної адміністрації Мальського М.М.

Дата: 29.07.2019 12:59
Кількість переглядів: 463

Затверджене рішенням

71 сесії міської ради 7 скликання

від 25.07.2019 №2165

 

Звернення

до голови Львівської обласної державної адміністрації Мальського М.М.

 

Шановний Маркіяне Маркіяновичу!

 

Повідомляємо Вас про те, що в 2017 році Турківською міською радою разом із партнерами із Бещадського повіту Республіки Польща. Було підписано концепт Програми Польща – Білорусь – Україна 2014 – 2020, який передбачав  «Вдосконалення та розвиток транспортних послуг та інфраструктури» на загальну суму грантових коштів Європейського Союзу в розмірі 2 331 810.00 євро. При умові затвердження фінансування, польська сторона (Бещадський повіт) отримувала 1 404 810.00 євро, Турківська міська рада повинна була отримати 926 451.00 євро. Для участі в даній програмі нами було подано проект «Реконструкція комунальних доріг в м.Турка Львівської області (вул.І.Франка, вул.Молодіжна, пл.Ринок, вул.В.Стуса, вул. Міцкевича, вул.Січових Стрільців, вул.Середня, майдан Шевченка)». Ці кошти із нашої сторони планувалося вкласти у реконструкцію «аварійних» комунальних доріг в м.Турка (включаючи тротуари) довжиною близько 6 кілометрів із використанням якісного дорожнього покриття та бруківки.

У рамках проекту у Варшаві було прийнято рішення затвердити фінансування для 18 проектів із 61 повних форм заявок, поданих на другому етапі конкурсу. Міжнародна комісія у Варшаві оцінювала спільно обидва проекти, враховуючи їх важливість у рамках подальшої транскордонної співпраці. Проект Бещадського повіту та Турківської міської ради пройшов відбір та зайняв сімнадцяте місце із вісімнадцяти відібраних для фінансування. Найважливішим в проекті є інфраструктурна складова, а саме реконструкція (модернізація) доріг  протяжністю 21,45 км. З них 15,515 км. – Бещадський повіт (Республіка Польща) та 5,942 км. – комунальні дороги в м. Турка.

7 грудня 2017 року під час засідання у Львові, Спільний Моніторинговий комітет затвердив результати першого етапу конкурсу проектних заявок, який відбувся у Варшаві.

Затвердження відбувалося пакетом, без детального розгляду проектів. Але після засідання у Львові на офіційному сайті Польща – Білорусь – Україна (https://www.pbu2020.eu/ua/news/424) в брошурі «Доступність» (accessibility) на сторінці №25 під кодом PBU1/0667/16  вказано, що виділені грантові кошти в сумі 1 451 455,75 євро. При цьому, довжина доріг, які повинні бути відремонтованими з обох сторін (21,45 км.) залишилась незмінною і також відзначена на сайті програми на цій сторінці. В цьому документі не було  жодної згадки про виділення грантових коштів Турківській міській раді, та сума виділених грантових коштів суттєво відрізнялася від тієї, яка зазначалася   у затвердженому концепті. Крім того, другим партнером було вказано лише Турківську районну раду.  

Турківською міською радою були скеровані листи з проханням допомогти відновити справедливість  Голові Верховної Ради України А.Парубію,  Голові підкомітету з питань регіонального та транскордонного співробітництва між Україною та країнами ЄС Комітету Верховної Ради України з питань європейської інтеграції О.Юринець, Представнику України при Європейському союзі М.Точицькому, депутату Верховної Ради України А.Лопушанському.

Ми отримали відповідь від М.Точицького, де він підтвердив,  що з наданої йому інформації, Комісія з відбору проектів в рамках Програми, проаналізувавши зазначений проект, зробила висновок про незначний транскордонний вплив заходів, запропонованих українським партнером (Турківською міською радою) і,  що другий український партнер проекту (Турківська районна рада) має достатню компетенцію та адекватні організаційні можливості для здійснення «м’яких» заходів (проведення спільних конференцій, виготовлення банерів, рекламних щитів, інші рекламні заходи), які б забезпечували реалізацію проекту.  

Турківська міська рада також скерувала листа  у Варшаву Голові  Спільного Технічного секретаріату  Програми транскордонного співробітництва  Польща – Білорусь –Україна 2014-2020   Центру європейських проектів  п. Павелу Словіковскі, в якому зазначили, що  рекомендації Комісії та рішення СМК , щодо незначного транскордонного впливу інфраструктурних заходів в м. Турка не відповідають дійсності і що це ставить під сумнів компетенцію експертів, які винесли такі рекомендації після того, як проект увійшов у число переможців.

В отриманому у відповідь листі п.Словіковскі підтвердив те, що згідно з рішенням СМК під час його засідання, яке відбулося у Львові 7 грудня 2017 року, проект № PBU1 / 0667/16 був обраний для фінансування в рамках Програми транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна на 2014-2020 рр. з умовою усунення інфраструктурної діяльності партнера проекту Туркаської міської ради через недостатній транскордонний вплив, визначенням другого партнера Турківської районної ради і зменшенням суми гранту до 1451455,75 євро.

Павел Словіковскі також зазначив, що Спільний Технічний Секретаріат допомагає Управлінському Органу в щоденному управлінні Програмою (зокрема виконує рішення СМК) і підтримує Бенефіціарів у реалізації проектів, та те, що  СТС не має повноважень змінювати рішення СМК. Крім того він вказав, що згідно з правилами Програми (тобто принципом бенефіціара), лише головний бенефіціар має право представляти проект в офіційних контактах з установами Програми (наприклад, стосовно оскарження рішень СМК).

Склалася дуже дивна ситуація. Наш спільний проект  ввійшов в число 18 проектів з 61 відібраних для фінансування на першому етапі. Це означає, що міжнародна комісія визнала, що реконструкція доріг у Бещадському повіті і в м.Турка має суттєвий транскордонний вплив, оскільки ці дороги є логістичним сполученням з майбутніми прикордонними пунктами пропуску  «Лопушанка-Міхновець» та  «Боберка-Журавин», а відстань від м. Турки до майбутніх міжнародних пунктів пропуску становить до 30 км. Міжнародна комісія не може оцінювати проект лише однієї сторони, бо це робить проект «однобоким», одностороннім, що суперечить загальним положенням та принципам Програми. В такому форматі проект повністю втрачає транскордонний ефект і не може бути відібраним для фінансування. Отже, після того, як інформація про те, що проект Бещадського повіту і Турківської міської ради  був відібраний для фінансування стала відомою, представниками Львівської ОДА, які були в складі Спільного моніторингового комітету Програми, було викреслено Турківську міську раду з цього проекту. Все зроблено настільки грубо і цинічно, що аж важко віриться у можливість такого у міжнародному проекті. Варто зазначити, що кожна країна відстоювала свою сторону проекту, кожна область турбувалася своїми проектами.

Ми вважаємо не логічними та безпідставними рекомендації комісії, щодо делегування  повноважень для здійснення «м’яких» заходів виключно Турківській районній раді. Саме Турківська міська рада ініціювала та підготувала дану проектну заявку. Партнерство Турківської районної ради носить суто представницький характер, такий як співучасть у «м’яких» заходах проекту (співучасть у конференціях, спільних партнерських зустрічах, розробка стратегії транскордонної співпраці.). В повній аплікаційній формі на Турківську районну раду не було покладено жодних фінансових повноважень, зобов’язань та організаційних завдань. Всі «м’які» та «тверді» заходи в Україні повинна була координувати та реалізовувати Турківська міська рада. Необхідне співфінансування проекту – 10%  також гарантувала Турківська міська рада.

Турківська міська рада має усі підстави вважати, що дії осіб які брали участь у написанні таких рекомендацій по даному проекту є упередженими по відношенню до українського партнера – Турківської міської ради і до всієї громади м.Турка. В результаті цього гроші в сумі більш як 900 тисяч євро, за які мали бути відремонтовані комунальні дороги міста, були фактично вкрадені у громади і повернуті в Європейський Союз, а міська рада із своїм мізерним бюджетом позбавлена можливості вирішити ці проблеми самостійно. Відмова від міжнародних грантових коштів у такій великій сумі по вже виграному проекту - це безпрецедентний випадок.

У зв’язку з вищенаведеним, сесія Турківської міської ради звертається до Вас із проханням провести службове розслідування  і прийняти відповідні рішення.

 

Копії відповідних документів додаються.

 

 

З повагою,

депутати Турківської міської ради

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень