A A A K K K
для людей із порушенням зору
Турківська міська громада
Львівська область, Самбірський район

У день 35-річниці Чорнобильської трагедії в місті Турка відбулись заходи на вшанування пам’яті ліквідаторів аварії на ЧАЕС та постраждалих від Чорнобильської катастрофи

Дата: 26.04.2021 12:58
Кількість переглядів: 652

Фото без описуСьогодні, 26 квітня, у день 35-річниці Чорнобильської трагедії в місті Турка відбулись заходи на вшанування пам’яті ліквідаторів аварії на ЧАЕС та постраждалих від Чорнобильської катастрофи. Так, о 12.00 год біля пам’ятного знаку з нагоди вшанування пам’яті загиблих і померлих громадян, які постраждали наслідків аварії на Чорнобильській АЕС відслужили панахиду за померлими. В даному заході взяли участь громадськість міста, представники влади і духовенства та ліквідатори аварії на ЧАЕС.

Опісля відбулось поминальне віче та покладання квітів.

Звертаючись до громадськості, яка прийшла вшанувати пам’ять загиблих від чорнобильської трагедії, міський голова Турківської міської ради Ярослав Паращич зазначив, що події 26 квітня 1986 року змінили Україну, змінила світ. Цей день не минув безслідно, він розплодив по світу багато трагедій; він буде завжди об’єктом уваги, одним спогадом, однією печаллю, однією надією.

«Чорнобильська катастрофа - це нагадування всім нам, якими катастрофічними можуть бути наслідки людської помилки. Ми повинні завжди пам'ятати про жертви, які довелося понести внаслідок аварії на ЧАЕС. І зробити все можливе, щоб історія ніколи не повторилася знову», - наголосила у своєму виступі помічниця народного депутата України Андрія Лопушанського Ірина Кіра. 

Нагадаємо, аварія на Чорнобильській АЕС сталась 35 років тому - 26 квітня 1986 о 23:45 год. Через недоліки в  конструкції реактора сталась справжня катастрофа – техногенна, екологічна, гуманітарна. Вона була спричинена двома тепловими вибухами й подальшим руйнуванням 4 енергоблоку, в якому містилося  до 200 тонн урану.

У гасінні пожежі на ЧАЕС брало участь понад 240 тис. Одразу після аварії близько 8,5 млн. людей були опроміненні. Пожежники, які першими прибули на місце катастрофи не мали навіть захисних протигазів. У результаті радіоактивні речовини потрапили в дихальні шляхи ліквідаторів.

Внаслідок аварії забруднено близько 155 тис. м2 територій, з них 52 тис. м- сільськогосподарські землі. З 30 км зони відчуження було евакуйовано 115 тис. осіб. Всього відселено із забруднених територій - 35 тис. осіб.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень