A A A K K K
для людей із порушенням зору
Турківська міська громада
Львівська область, Самбірський район

Гаряча лінія: податкова знижка на навчання, хто має право і як оформити

Дата: 06.08.2021 10:02
Кількість переглядів: 239

Днями начальник Турківської ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області Марія Павлович відповіла на питання стосовно податкового законодавства під час сеансу телефонного зв'язку «Податкова знижка на навчання».

Хто має право отримати податкову знижку на навчання?

Відповідно до ст.166 п.166.3 Податкового кодексу України (далі: ПКУ) подати декларацію з метою отримання податкової знижки на навчання мають право громадяни, які понесли витрати на користь вітчизняних закладів дошкільної, позашкільної, загальної середньої, професійної (професійно - технічної) та вищої освіти для компенсації вартості здобуття відповідної освіти такого платника податку та/або члена його сім’ї першого ступеня споріднення.

Тобто, право на отримання податкової знижки мають платники податку та/або члени сім’ї першого ступеня спорідненості (батьки, чоловік, дружина, діти, у тому числі усиновлені).

Якщо за навчання студента сплатили особи, які не є членами його сім’ї першого ступеня споріднення (дід, баба та інші особи), вони не мають права на податкову знижку.     

Які документи потрібно надати для оформлення податкової знижки на навчання?

Для податкової знижки на навчання потрібні такі документи:

- копія паспорта та реєстраційний номер облікової картки платника податків (далі: РНОКПП) особи, яка сплатила за навчання, крім випадків, коли особа через свої релігійні переконання відмовилась від прийняття РНОКПП та офіційно повідомила про це відповідний контролюючий орган і має про це відмітку у паспорті (якщо за навчання сплачує член сім’ї);

- податкова декларація про майновий стан та доходи за формою, затвердженою наказом Міністерства фінансів України від 02.10.2015 №859 (далі – податкова декларація);

- довідка про заробітну плату за звітній період з обов’язковим включенням сум утримуваних податків;

- договір з навчальним закладом, в якому обов’язково повинно бути відображено вартість навчання та строк оплати;

- відповідні платіжні та розрахункові документи, зокрема, квитанції, фіскальні або товарні чеки, прибуткові касові ордери щодо суми сплачених коштів за вказаний період;

- документи, що підтверджують ступінь споріднення у разі компенсації вартості навчання членом сім’ї першого ступеня споріднення (наприклад, копія свідоцтва про народження, свідоцтва про шлюб);

- копія паспорта (свідоцтва про народження) особи, яка навчалася;

- реквізити рахунку для перерахування відшкодування.

Копії документів, які подані на підтвердження платником податків витрат та копії договорів (крім електронних розрахункових документів) надаються разом з податковою декларацією, а оригінали цих документів підлягають зберіганню платником податку протягом строку давності, встановленого Податковим кодексом України (п.п.166.2.2. п.166.2 ст.166 ПКУ).

Який розмір податкової знижки на навчання?

     Згідно п.п.166.4.2. п.164. ст.164 ПКУ загальна сума податкової знижки, нарахована платнику податку в звітному податковому році, не може перевищувати суми річного загального оподатковуваного доходу платника податку, нарахованого як заробітна плата, зменшена з урахуванням положень п.164.6 ст.164 ПКУ.

Який термін подання документів для отримання податкової знижки?

Граничний термін подання декларації для реалізації права на податкову знижку за 2020 рік – 31 грудня 2021 року.

Згідно пункту 166.4.3. статті 164 ПКУ, платник податку до кінця податкового року, наступного за звітним не скористався правом на нарахування податкової знижки за наслідками звітного податкового року, таке право на наступні податкові роки не переноситься.

Який строк виплати коштів?

Згідно п.179.8. ст.179 ПКУ сума, що має бути повернена платнику податку, зараховується на його банківський рахунок, відкритий в будь – якій банківській установі, або надсилається поштовим переказом на адресу, зазначену в декларації, протягом 60 календарних днів після надходження такої податкової декларації.

Чи має право фізична особа - підприємець на знижку?

 На податкову знижку має право фізична особа, яка не є суб’єктом господарювання. Тобто фізична особа – підприємець не має права на податкову знижку, щодо доходів отриманих від підприємницької діяльності, але якщо фізична особа підприємець, окрім господарської діяльності, ще працює за основним місцем роботи, де отримує заробітну плату, то він вправі скористатися податковою знижкою виключно до доходів, отриманих у вигляді заробітної плати протягом звітного податкового року.   

Бажаєте знати більше? Підписуйтесь на Telegram-канал Державної податкової служби України https://t.me/tax_gov_ua

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень