A A A K K K
для людей із порушенням зору
Турківська міська громада
Львівська область, Самбірський район

Відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія з питань застосування «РРО і ПРРО»

Дата: 21.10.2021 09:24
Кількість переглядів: 155

У Турківській ДПІ відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія з питань застосування «РРО і ПРРО».

На запитання відповідав старший державний інспектор Турківської ДПІ Іван Рибчи. 

Надаємо питання та відповіді на них.

Питання: Чи може бути використаний РРО після 01.10.2021 без відповідного доопрацювання, якщо не може бути доопрацьований за технічними властивостями для відображення необхідних реквізитів касових чеків?

 Відповідь: Вимоги наказу Міністерства фінансів України № 329 стосуються наявності у фіскальному касовому чеку виключно відомостей із штрих коду марки акцизного податку на алкогольні напої, як нового реквізиту, та визначають форму і зміст розрахункових документів РРО/ПРРО з 01.10.2021 року.

Виходячи з вимог Наказу № 329, зареєстрований РРО за умови неможливості його технічного доопрацювання може бути використаний після 01.10.2021.

Натомість, застосування недоопрацьованих РРО після внесення змін до законів, що регулюють порядок проведення розрахунків та/або обіг алкогольних напоїв або Кодексі, які передбачатимуть обов’язок відображення реквізитів марок акцизного податку в розрахункових документах, призведе до формування такими РРО невідповідних документів і не прийняття їх як розрахункових. 

 Питання: Чи необхідно застосовувати РРО/ПРРО фізичною особою-підприємцем платником єдиного податку при здійсненні туристичних послуг при надходженні коштів на рахунок підприємця за допомогою системи WayForPay?

Відповідь: Застосування РРО та/або ПРРО залежить не від форми розрахункових операцій, а від способу їх здійснення. Наприклад, у разі здійснення розрахунків шляхом внесення готівки через касу банку, РРО може не застосовуватися.

Також, відповідно до вимог пункту 14 статті 9 Закону № 265, РРО та/або ПРРО не застосовуються при здійсненні розрахунків за послуги у разі проведення таких розрахунків виключно за допомогою банківських систем дистанційного обслуговування та/або сервісів переказу коштів.

У наведеному у зверненні прикладі здійснення розрахункових операцій за туристичні послуги за умови не перевищення у календарному році граничного розміру доходу (1320000 грн) не  супроводжується обов’язком щодо застосовування РРО.

У разі перевищення у календарному році граничного розміру доходу, встановленого Кодексом, здійснення підприємцем розрахункових операцій у розумінні Закону № 265 супроводжується обов’язком щодо застосовування РРО та/або ПРРО з першого числа першого місяця кварталу, наступного за виникненням перевищення граничного обсягу доходу встановленого Кодексом, та має бути продовжений в усіх наступних податкових періодах протягом реєстрації, як платника єдиного податку.

При цьому повідомляємо, що здійснення розрахунків за товари, роботи та послуги через:

- установу банку шляхом перерахування коштів із розрахункового рахунку на розрахунковий рахунок (IBAN, он-лайн банкінг);

- безпосереднє внесення готівки через касу банку для подальшого перерахування на розрахунковий рахунок;

- платіжний термінал та/або ПТКС, який належить банку,

 не відноситься до розрахункових операцій у розумінні Закону № 265.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень