A A A K K K
для людей із порушенням зору
Турківська міська громада
Львівська область, Самбірський район

На_часі: під час зустрічі обговорили новації податкового законодавства

Дата: 17.01.2022 10:01
Кількість переглядів: 169

На_часі: під час зустрічі обговорили новації податкового законодавства

 

Нещодавно начальник Турківської ДПІ Павлович Марія провела зустріч з підриємцями та громадянами щодо застосування касових апаратів, обліку товарних запасів та одноразового (спеціального) добровільного декларування фізичними особами належних їм активів.

Павлович Марія проінформувала, що з 1 січня 2022 року є обов'язковим застосування реєстраторів розрахункових операцій або програмних реєстраторів розрахункових операцій платниками єдиного податку другої-четвертої груп, які проводять готівкові розрахунки незалежно від обраного виду діяльності на території міст та селищ.

Водночас не зобов’язані застосовувати касові апарати фізичні особи-підприємці – платники єдиного податку другої-четвертої груп, яким відповідно до постанови КМУ від 23.12.2021 року № 1359 дозволено замість РРО чи ПРРО використовувати розрахункові книжки та книги обліку розрахункових операцій (РК та КОРО) при продажу товарів (крім підакцизних) на території села, якщо:

- річний обсяг розрахункових операцій не перевищує 167 мінімальних заробітних плат (у 2022 році – 1 085 500 грн) на один структурний (відокремлений) підрозділ;

- така торгівля не здійснюватиметься в одному торговельному об’єкті, де також продаються підакцизні товари;

- такими фізичними особами-підприємцями не здійснюється дистанційна торгівля, в тому числі через мережу Інтернет;

- сільськими радами та радами об’єднаних територіальних громад не прийнято рішення про обов’язкове застосування РРО чи ПРРО на території відповідних громад.

З 2022 року не повинні використовувати РРО чи ПРРО лише ФОПи першої групи.

Також керівник податкової інспекції розповіла про Порядок ведення обліку товарних запасів для фізичних осіб-підприємців, передбачених наказом Міністерства фінансів України від 03.09.2021 № 496. За її словами, ведення такого обліку залежить від того, чи проводить підприємець розрахункові операції в розумінні закону про РРО та від системи оподаткування та групи підприємця. Зокрема, зобов’язані вести облік товарних запасів підприємці, які здійснюють розрахункові операції в готівковій або безготівковій формі із застосуванням електронних платіжних засобів та перебувають на загальній системі оподаткування чи на єдиному податку 3-ої групи за ставкою 3%, тобто, платники ПДВ, або ж підприємці на єдиному податку будь-якої групи, які торгують технічно складними побутовими товарами, лікарськими засобами, виробами медичного призначення (крім ветеринарних препаратів), ювелірними і побутовими виробами з дорогоцінних металів та каміння.

Крім цього, розповіла  присутнім про порядок заповнення та подання спецдекларації з одноразового (спеціального) добровільного декларування фізичними особами належних їм активів. Хто має право на податкову амністію, які об’єкти можна декларувати, як визначити базу оподаткування та як подати одноразову декларацію.

Також Павлович Марія поінформувала, що у разі зміни реєстраційних даних, таких як адреса місця реєстрації чи зміна  прізвища, громадяни мають повідомляти податкову службу шляхом подання заяви за формою 5-ДР та зауважив, що недостовірність таких даних може бути однією з причин неотримання інформації про нарахування майнових податків та накопичення боргу.

 

Начальник Турківської ДПІ

ГУ ДПС у Львівській області                                             Марія ПАВЛОВИЧ

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень