A A A K K K
для людей із порушенням зору
Турківська міська громада
Львівська область, Самбірський район

Організація харчування в закладах освіти

Дата: 12.04.2022 14:01
Кількість переглядів: 168

 

Фото без описуВідповідно до закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» та Положення про Міністерство охорони здоровя України затверджено САНІТАРНИЙ РЕГЛАМЕНТ для закладів загальної середньої освіти.

 Згідно глави VI ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ХАРЧУВАННЯ:

  1. Відповідальність за організацію харчування покладено на керівників закладів освіти та суб’єктів господарської діяльності, які надають послуги з харчування. Вони зобов’язані забезпечити учнів безпечною, повноцінною та корисною їжею відповідно до норм харчування у навчальних і дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, затверджених постановою КМ України від 22.11.2004 р. № 1591 «Порядку організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах», затвердженого наказом МОЗ України, і Міністерства освіти і науки України від 01.06.2005р. № 242/329, зареєстрованого у Міністерстві юстиції України 15.06.2005 р. за № 66/10941.
  2. Керівник закладу освіти та медичний працівник або особа, яка визначена наказом керівника закладу освіти відповідальними за організацію харчування в закладі, здійснюють контроль за якістю продуктів, що надходять до закладу освіти, умовами їх зберігання, дотримання термінів реалізації і технології виготовлення страв, дотримання санітарно-протиепідемічного режиму в їдальні (харчоблоці, буфеті), фактичним виконанням меню-розкладом, що містять кількісні дані про рецептуру страв.
  3. Для уникнення харчових отруєнь, з метою профілактики захворювань, приготування та реалізація харчової продукції повинні здійснюватися у відповідності до загальних вимог до організації харчування дітей в закладах освіти наведених в додатку 9 цього САНІТАРНОГО РЕГЛАМЕНТУ. Перелік харчових продуктів які заборонено реалізовувати у шкільних буфетах та у торгівельних апаратах, розміщених у закладах освіти наведено у додатку 10 до цього САНІТАРНОГО РЕГЛАМЕНТУ.
  4. У закладах освіти за рішенням засновника може бути організоване постачання готової кулінарної продукції операторами ринку харчових продуктів за умови дотримання ними вимог Закону України « Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів».
  5. Інші вимоги до утримання та оснащення приміщень їдальні (харчоблоку), буфету, закладу освіти, транспортування, приймання, та зберігання харчових продуктів, обробки сировини, виробництва та реалізації продукції повинні відповідати вимогам Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» та законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів.

Вимоги до харчових продуктів призначених для продажу дітям та підліткам у буфетах та у торгівельних апаратах, розміщених у закладах освіти:

  1. Бутерброди:
  1. на основі житнього хліба або цільнозернового хліба з житнього,пшеничного, та змішаного борошна.
  2. З сиром твердим, крім плавленого сиру,яйцями, з вершковим маслом.
  1. Хлібобулочні вироби, борошняні кулінарні вироби з тіста печені на основі житнього та пшеничного борошна. При приготуванні у тісто додається не більше 5 г цукрі та 0,45 г солі на 100 г готового  продукту. Без додавання підсолоджувачів .
  2. Салати в порційній упаковці з овочами та/або фруктами, з яйцями, твердим сиром або з молочними продуктами які відповідають вимогам. Салати повинні бути приготовані в день вживання з низьким вмістом солі.
  3. Молоко пастеризоване та/або стерилізоване без додавання цукрів та підсолоджувачів.
  4. Молочні продукти: йогурт, кефір, ацидофільне молоко, сир кисломолочний з масовою часткою жиру не менше 5%.
  5. Овочі в свіжому та переробленому вигляді, крім сушених овочів, з низьким вмістом солі, приготовлені безпосередньо перед вживанням в їжу.
  6. Фрукти в свіжому та переробленому вигляді , крім сушених фруктів, без додавання підсолоджувачів, приготовлені для безпосереднього вживання в їжу.
  7. Фруктові, овочеві та фруктово-овочеві пастеризовані соки без підсолоджувачів, з низьким вмістом натрію/солі не більше 0,12 г на 100 г продукту.
  8. Вода питна негазована в споживчій упаковці
  9. Напої, виготовлені на місці: чай, компоти, узвари, какао з молоком без підсолоджувачів і цукрів.

11. Вимоги до організації харчування та харчових продуктів, які

Використовуються для харчування в закладах освіти і повинно відповідати таким вимогам:

1) щоденне харчування повинно бути різноманітним і включати харчові продукти,які відносяться до різних груп;

  1. повинно бути організовано щонайменше одноразове  гаряче харчування;
  2. кулінарні страви та вироби реалізуються в день приготування з дотриманням вимог до умов зберігання та термінів реалізації;
  3. зернові продукти та /або картопля (перероблена) повинні містити не більше 10 г цукрі на 100 г готового продукту, мати низький вміст солі не більше 0,12 г натрію на 100 г або на 100 мг готового продукту;
  4. протягом тижня харчування повинно включати три або більше різновидів страв з цієї категорії і передбачити не більше ніж одну порцію смаженої їжі з цієї категорії харчових продуктів на тиждень, смаження повинно здійснюватись з використанням рафінованої олії;
  5. мясо (крім водоплавної птиці) охолоджене,риба морська, яйця;
  6. харчові жири: рослинна олія, вершкове масло яке містить не менше 72% молочного жиру;
  7.  молоко та молочні продукти при одноразовому харчуванні повинно бути щонайменше одна порція молока або молочних продуктів, або молочної страви;
  8. сіль в процесі приготування слід використовувати йодовану, але не повинна використовуватись після приготування їжі;
  9. супи, соуси, страви, приготовані виключно з інгредієнтів рослинного або тваринного походження без використання харчових концентратів;
  10. при приготуванні страв дозволено додавати не більше 5 г цукрі на 100г продукту готового. І страви не  повинні містити більше 10 г жиру на 100 г/мг готового продукту.

Перелік харчових продуктів, які заборонено реалізовувати у шкільних буфетах та у торгівельних апаратах, розміщених у закладах освіти.

1.Кондитерські вироби,солодкі зернові продукти із вмістом цукрі понад  10 г на 100 г готового продукту.

2 Вироби з кремом, морозиво, харчові концентрати.

3.Мясні продукти промислового та кулінарного виробництва ( сосиски)

4.Рибні продукти промислового та кулінарного виробництва.

5.Продукти із вмістом гідрогенізованих рослинних жирів (транс жирів).

6.Непарстеризоване молоко та молочні продукти, що виготовлені з не пастеризованого молока.

7. непастеризовані соки.

8. Рибні, мясні, плодоовочеві та інші консерви промислового виробництва.

9. Газовані напої солодкі та енергетичні напої

10. Кава та кавові напої.

11. Гриби.

12. Продукція домашнього виробництва

 

 

Турківський відділ Самбірського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби у Львівській області.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень