A A A K K K
для людей із порушенням зору
Турківська міська громада
Львівська область, Самбірський район

Про засудження акту збройної агресії російської федерації проти України

Дата: 28.04.2022 11:10
Кількість переглядів: 315

Турківська міська рада

Самбірського району Львівської області

Р І Ш Е Н Н Я

31 сесія 8 скликання

Від 28.04.2022 №1806

м.Турка

 

Про засудження акту збройної агресії російської федерації проти України

 

Відповідно до Конституції України, Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» в зв’язку з тим, що  24 лютого 2022 року російська федерація розв’язала агресивну війну проти України і після цього Міжнародний Суд Організації Об’єднаних Націй (МС ООН) ухвалив 16 березня 2022 року рішення (наказ) щодо тимчасових заходів у справі Україна проти російської федерації «Щодо звинувачень у вчиненні геноциду відповідно до Конвенції про запобігання злочину геноциду та покарання за нього».

Рішення МС ООН на найвищому юридичному рівні зафіксувало незаконні військові дії Росії на території України. До того ж у тексті рішення зазначено, що суд не знайшов жодних доказів на користь тверджень російської федерації про вчинення Україною злочину геноциду на своїй території. Суд зобов’язав росію негайно припинити вторгнення в Україну.

Натомість російська федерація продовжила здійснювати воєнні злочини на території нашої держави.

Після звільнення Збройними силами України Київської області на околицях столиці, зокрема у Бучі, Ірпені та по Житомирській трасі, було виявлено десятки тіл закатованих і вбитих російськими окупантами мирних мешканців і братські могили з сотнями тіл українців, що є свідченнями геноциду росіянами проти цивільного населення України. У Бучі десятки тіл розстріляних мирних жителів лежать просто посеред вулиць. За даними правоохоронців, окупанти, відступаючи, замінували тіла. росіяни нещадно вбивали місцевих, які намагалися покинути місто на своїх автівках. Окупанти стріляли навіть у людей, які пересувалися містом на велосипедах і не несли жодної загрози. Вбиті цивільні у Бучі лежать у дворах, біля будинків, вздовж доріг. У деяких, на тілах ознаки катувань. Зі слів очевидців, окупанти вбивали тих, «хто їм не сподобався».

Є численні випадки масового вбивства мирних жителів, зґвалтування, пограбування, викрадення та страти цивільних, які були офіційно підтверджені міжнародними інституціями, такими як ООН.

Крім того, окупанти цинічно знищували та знищують й помешкання людей та інфраструктуру міст, завдаючи своїми злочинними діями величезні руйнування та збитки.

Офіс Генпрокурора спільно зі Службою безпеки України працюють над кримінальним провадженням за фактом вчинення політичним та військовим керівництвом російської федерації геноциду українського народу.

Конституцією України встановлено, що Україна є суверенна і незалежна, демократична, соціальна, правова держава; суверенітет України поширюється на всю її територію; територія України в межах існуючого кордону є цілісною і недоторканною; людина, її життя і здоров'я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю; утвердження і забезпечення прав і свобод людини є головним обов'язком держави; ніхто не може узурпувати державну владу; захист суверенітету і територіальної цілісності України, забезпечення її економічної та інформаційної безпеки є найважливішими функціями держави, справою всього Українського народу; оборона України, захист її суверенітету, територіальної цілісності і недоторканності покладаються на Збройні Сили України; зовнішньополітична діяльність України спрямована на забезпечення її національних інтересів і безпеки шляхом підтримання мирного і взаємовигідного співробітництва з членами міжнародного співтовариства за загальновизнаними принципами і нормами міжнародного права; громадяни мають рівні конституційні права і свободи та є рівними перед законом; не може бути привілеїв чи обмежень за ознаками раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, за мовними або іншими ознаками; кожна людина має невід'ємне право на життя, ніхто не може бути свавільно позбавлений життя, обов'язок держави - захищати життя людини; кожен має право на повагу до його гідності, ніхто не може бути підданий катуванню, жорстокому, нелюдському або такому, що принижує його гідність, поводженню чи покаранню; кожному гарантується недоторканність житла; ніхто не може бути протиправно позбавлений права власності, право приватної власності є непорушним; захист Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України, шанування її державних символів є обов'язком громадян України (статті 1, 2, 3, 5, 17, 18, 24, 27, 28, 30, 41, 65).

Встановлення відповідальності за вчинення відповідних злочинів є міжнародно-правовим зобов'язанням України відповідно до міжнародно-правових документів, які набули чинності для нашої держави (багато з них - задовго до набрання чинності Конституцією України). Це, зокрема, Конвенція про запобігання злочинові геноциду та покарання за нього від 9 грудня 1948 року (набула чинності 15 лютого 1955 року); Конвенція про захист цивільного населення під час війни від 12 серпня 1949 року (набула чинності 3 січня 1955 року); Женевська конвенція про поводження з військовополоненими від 12 серпня 1949 року (набула чинності 3 січня 1955 року); Конвенція про захист культурних цінностей на випадок збройного конфлікту від 14 травня 1954 року (набула чинності 6 липня 1957 року); Міжнародна конвенція про попередження злочину апартеїду та покарання за нього від 30 листопада 1973 року (набула чинності 18 липня 1976 року); Конвенція проти катувань та інших жорстоких, нелюдських або таких, що принижують гідність, видів поводження та покарання від 10 грудня 1984 року (набула чинності 26 червня 1987 року).

Таким чином,  широкомасштабний  агресивний напад російської федерації на Україну, масові вбивства російськими військовими з особливою  жорстокістю мирних людей та знищення інфраструктури на території нашої держави мають ознаки геноциду українського народу, а також є посяганням на територіальну цілісність і незалежність України.

Обґрунтування злочинних рішень російської федерації, які були публічно висловлені володимиром путіним, не витримують жодної критики не лише зі сторони історичної науки, але й з позицій міжнародного права та міждержавних домовленостей і свідчать про психологічну неврівноваженість очільника російської федерації.

Міжнародне право забороняє агресію, а суверенітет і територіальна цілісність України забезпечені та гарантовані низкою міжнародних договорів, зокрема Декларацією про принципи міжнародного права щодо дружніх відносин і співробітництва між державами відповідно до Статуту ООН, Заключним актом Наради з безпеки та співробітництва в Європі (Гельсінський акт), Меморандумом про гарантії безпеки у зв’язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї (Будапештський меморандум) та іншими договорами. Незворотність європейської та євроатлантичної інтеграції України є правом та суверенним вибором України, закріпленим у Конституції України.

Будь-які дії російської федерації, спрямовані на порушення суверенітету та територіальної цілісності України, вчинені у будь-якій формі та з будь-якою ціллю («захист російськомовного населення на сході України», «захист громадян російської федерації», тобто осіб, які отримали паспорти російської федерації як результат примусової паспортизації, «визнання та підтримка» так званих Донецької та Луганської народних республік тощо), є міжнародно-протиправними та засуджуються правовою спільнотою України.

Будь-яке втручання російської федерації у питання внутрішньої та зовнішньої політики України, зокрема щодо членства України в ЄС і НАТО, є недопустимим. Кримський півострів, Донецька і Луганська області є невід’ємними частинами України і їх «визнання» російської федерації розглядається правничою спільнотою як чергове порушення норм міжнародного права.

Виходячи із вищевикладеного, керуючись Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні», враховуючи рекомендацію постійної депутатської комісії з питань регламенту, депутатської етики, місцевого самоврядування, законності, правопорядку, прав людини, соціально-економічного розвитку, інвестиційної діяльності, туризму, міжнародної співпраці, середнього і малого бізнесу (Протокол №3 від 27.04.2022), сесія міської ради

ВИРІШИЛА:

  1. Категорично засудити агресію  російської федерації та тимчасову окупацію території України збройними силами російської федерації .
  2. Підтримати територіальну цілісність і незалежність України та вимагаємо від російської федерації негайно вивести окупаційні війська з території України, припинити будь-яку діяльність, що спрямована проти суверенітету, цивілізаційного вибору і територіальної цілісності нашої держави.
  3. Секретарю Турківської міської ради оприлюднити дане рішення на офіційному веб-сайті міської ради.
  4. Контроль за виконанням рішення покласти на голову міської ради.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень