A A A K K K
для людей із порушенням зору
Турківська міська громада
Львівська область, Самбірський район

ПРОФІЛАКТИКА ГОСТРИХ КИШКОВИХ ІНФЕКЦІЙ ТА ХАРЧОВИХ ОТРУЄНЬ

Дата: 22.07.2022 12:39
Кількість переглядів: 166

          Фото без описуУ зв’язку з умовами, які виникли у воєнний час, харчування людей проводиться часто у непристосованих умовах, інколи вимушено ігноруються правила гігієни, що може призвести до поодиноких, або групових харчових отруєнь та кишкових захворювань.

В лютому місяці зареєстровано спалах кишкової інфекції, нез’ясованого генезу, в дошкільному закладі міста Турка, захворіло четверо дітей які були госпіталізовані в Самбірську інфекційну лікарню.

З початку квітня зареєстровано спалах кишкової інфекції серед тичасово переміщених осіб, які проживають в місті Турка, в гімназії ім. Ільницького, в кількості 5 чоловік. Хворі з розладами шлунково-кишкового тракту в основному первинно звертаються на швидку допомогу для госпіталізації в стаціонар району.

Протягом поточного року, реєструються поодинокі випадки ГКІ та харчових отруєнь, серед жителів Турківщини.

Гострі кишкові інфекції – це група інфекційних захворювань, що викликаються різними мікроорганізмами, які локалізуються переважно в кишківнику. Збудники проникають в організм людини через брудні руки, продукти харчування, питну воду. Час від зараження людини до клінічних проявів захворювання триває від кількох годин до двох-трьох діб. Провідним симптомом кишкових захворювань є розлад шлунку (діарея).

Характерною рисою кишкової інфекції є наявність бактеріоносійства в людини, тобто здатність збудника жити та розмножуватись в кишківнику не викликаючи ознак захворювання і такі люди стають джерелом зараження продуктів.

При гострих кишкових інфекційних захворюваннях та харчових отруєннях ефективність профілактичних заходів залежить від рівня гігієнічних знань населення та дотримання ряду гігієнічних правил:

  • не вживати продукти і напої при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності та недотримання термінів споживання;
  • зберігати харчові продукти тільки у спосіб зазначений на упаковці та в встановлений термін;
  • не купувати їжу на стихійних ринках та з рук приватних осіб;
  • у торговельній мережі у продавця, повинні бути документи, що підтверджують якість та безпеку продукції;
  • не вживати незнайомі гриби, ягоди та трави;
  • перед споживанням овочів та фруктів, необхідно добре промити їх питною водою, а при споживанні дітьми обдати окропом;
  • не готувати продукти з запасом, а зберігати виготовлену страву без холоду не більше двох годин;
  • у подорож не брати з собою продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кондитерські та кулінарні вироби);
  • не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання;
  • перед приготуванням їжі та її виживанням завжди ретельно мити руки з милом, дотримуватись правил особистої гігієни;

Як найретельніше повинні стежити за чистотою рук працівники дитячих закладів, а також ті хто має справу з приготуванням та реалізацією харчових продуктів. Особливо це стосується приготування обідів для ТПО та інших категорій людей, щоб не призвести до групового захворювання кишковими інфекціями.

Інколи при вживанні в їжу використовується неправильно приготовлена домашня консервація, що може призвести до такого тяжкого захворювання як ботулізм.

Основний носій – резервуар ботулізму – організм тварин, риб, птахів та самої людини. Збудник ботулізму попадаючи у несприятливе середовище утворює спори які довго зберігаються. Спори ботулізму, попадаючи в продукт з зовнішнього середовища, часто із землі, під дією сприятливої температури, а також безкисневого середовища, що являє собою консервація в банках, інтенсивно розмножуючись продукують один з найсильніших з усіх видів відомих біологічних отрут, який в 375тис. разів активніший від отрути гримучої змії.

Сприятливість людини до цієї хвороби висока. Інкубаційний період захворювання триває від кількох годин до доби (рідше до двох-трьох днів) і залежить від кількості токсину, що потрапив в організм хворого. Перебіг хвороби надзвичайно важкий, викликає незворотні наслідки і часто закінчуються смертю яка настає від паралічу м’язів та дихання, при чому хворий не втрачає пам’яті.

Вживання в їжу неякісно приготовлених продуктів: кров’янки, копченої риби, м’яса, консервів усіх типів в основному домашнього приготування може призвести до отруєння. При чому смак і запах продукту майже не змінюється а в банках помітний лише бомбаж – вздуття кришок. Спори ботулізму переносять температуру 100 градусів кулька годин. В промисловості виробництво консервів проводиться під високим тиском – автоклавуванням, який вбиває спори ботулізму, тому і отруєння ними дуже рідке явище і тільки при неправильному зберіганні.

Основна профілактика ботулізму:

  • не купувати консервовані продукти домашнього приготування з м’яса, риби, грибів;
  • не вживати копчену рибу;
  • знищувати «бомбажні» вздуті банки;
  • зберігати домашні консерви при температурі 2-6 градусів;
  • не використовувати зіпсовані овочі та фрукти для консервування і дотримуватись чистоти;
  • приготування їжі при температурі 80 градусів протягом 30 хв. руйнує токсини ботулізму, але не його спори.

Дотримання всіх протиепідемічних правил збереже Вам та вашим рідним.

Помічник лікаря епідеміолога Турківського відділу Самбірського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби у Львівській області  НАДИЧ МАРІЯ ФЕДОРІВНА.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень