A A A K K K
для людей із порушенням зору
Турківська міська громада
Львівська область, Самбірський район

Як уберегти себе від отруєння грибами

Дата: 26.08.2022 15:19
Кількість переглядів: 166

Фото без описуЦьогоріч погода видалась спекотна, дощів випадає мало і хороших їстівних грибів у лісі небагато. Проте в більшості знаходяться умовно-їстівні гриби, а також отруйні. Понад 90% випадків інтоксикації грибами є результатом помилки збирачів грибів, які плутають отруйні гриби з їстівними.

На Турківщині на початку серпня місяця зареєстровано 5 випадків отруєння грибами сироїжками, серед них одна дитина, які збирали сироїжки, запікали і виживали їх.

Слід відмітити, що сироїжки відносяться до умовно-їстівних грибів. Та й видів сироїжок дуже багато і вони незначною різницею відрізняються між собою. Збирати гриби потрібно тільки ті, в яких ви 100% впевнені в їх якості.

Їстівні гриби, які ви зібрали, потрібно добре перемити і в 2 – 3 водах проварити, зливаючи воду, з послідуючою піджаркою.

При консервації грибів варто чітко дотримуватись приписів рецептів та температурних режимів у домашніх умовах. Зберігати грибні концерви слід у прохолодному сухому місці.

Ніколи не споживати консерви, що мають ознаки вздуття, що свідчить про бактеріальне розмноження в середині банки яке супроводжується виділенням газів які й розпирають стінки та покришку консерви. Неправильно приготовлені консерви з грибів загрожують появою гострого харчового отруєння, а також розвитком ботулізму – смертельно небезпечної хвороби.

 

Перша допомога при отруєнні грибами.

  1. При відсутності інформації про гриб, що спричинив отруєння, варто вважати його потенційно небезпечним та вживати всі необхідні заходи, зокрема вчасно звернутись за медичною допомогою.
  2. Якщо отруєння грибами таки відбулося, треба якнайшвидше намагатися спровокувати блювання, щоб максимально вивести отруйний гриб з організму. Промивати шлунок кілька разів. Вживати активоване вугілля, інші адсорбенти які обмежують всмоктування більшості токсинів незалежно від часу споживання грибів із врахуванням маси тіла.
  3. При ознаках порушення дихання, непритомності необхідно вчасно надати медичну допомогу, а за потреби – негайно розпочати реанімаційні заходи.
  4. При виникненні судом слід обережно покласти потерпілого на бік, захистити від можливих травм. не намагатись насильно відкривати рота та не вкладати до рота ложок.
  5. Діти та люди похилого віку важче переносять отруєння грибами у порівнянні з здоровими дорослими.

У медичних установах таким хворим проводять цілі фармакотерапії при отруєнні грибами – нейтралізація токсину, зменшення його негативного впливу та запобігання ускладнень. Відповідно можуть використовуватись протисудомні, протиблювотні засоби, шлунково-кишкові адсорбції, антидоти та інше.

А тому будьте завжди пильні та здорові.

 

Помічник лікаря епідеміолога Турківського відділу Самбірського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби у Львівській області  НАДИЧ МАРІЯ ФЕДОРІВНА.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень