A A A K K K
для людей із порушенням зору
Турківська міська громада
Львівська область, Самбірський район

Харчові отруєння та поради щодо їх запобігання

Дата: 19.09.2022 11:04
Кількість переглядів: 436

       Постраждати від харчового отруєння може абсолютно кожна людина. Отруїтися можна в гостях, в кафе і ресторанах, на пікніку і навіть домашньою їжею, яку ви робили своїми руками. Причиною можуть стати неякісні або зіпсовані продукти, страви, які готували або зберігали з порушенням санітарних норм. Отруєння викликають мікроби, токсини і інші отруйні речовини, що потрапили в організм з продуктами харчування. Наслідки можуть бути дуже серйозними – від зневоднення до порушення роботи органів і систем, аж до летального результату. Здоров'я і життя людини залежить від того, наскільки своєчасно і адекватно їй надали першу допомогу.

      Час появи перших симптомів і самі симптоми залежать від того, що стало причиною отруєння. Якщо людина отруїлася неякісною їжею, перші ознаки інтоксикації зазвичай з'являються через 2-4 години після їжі. Якщо причиною стали отруйні гриби, ягоди або рослини – зазвичай через 4-12 годин.

      Отруєння неякісною їжею важко не помітити або з чимось сплутати. Зазвичай воно супроводжується різзю в кишечнику або болями в правому підребер'ї (в ділянці печінки і жовчного міхура), нудотою, багаторазовою блювотою, розладом випорожнення. Нерідко людина скаржиться на сильний головний біль, озноб, незначне підвищення температури (до 37 і 5) і загальну млявість. Без допомоги лікаря можна впоратися тільки з легким ступенем отруєння.

     Якщо отруєння не супроводжується блювотою, тоді передусім слід спробувати позбутися вмісту шлунка, що викликав інтоксикацію. Для цього необхідно випити 3-5 чашок води і викликати блювоту. Добре очищає і дезінфікує шлунково-кишковий тракт слабкий розчин марганцівки. Її слід пити у великих кількостях (2-3 літри), після чого необхідно викликати блювоту. Після цього важливо очистити нижні відділи кишечника, до яких встигла потрапити неякісна їжа. Зробити це можна за допомогою очисної клізми зі слабким розчином марганцівки або підсоленою водою (1 ст. л. солі на літр води). У разі гострого отруєння або, якщо симптоми отруєння тривають більше ніж два дні, потрібно обов'язково звернутися до лікаря. Потім можна прийняти сорбент і повторити приймання тричі за день. Після отруєння їжею рекомендується пити звичайну кип'ячену воду з лимоном, морси, лужну мінеральну воду без газу, чорний чай, відвар ромашки. Існують аптечні препарати, призначені для відновлення кислотно-лужного балансу, порушеного при блювоті і діареї. Рідина допомагає прискорити виведення токсинів з організму при харчовому отруєнні. Пиття також необхідно для заповнення втрати рідини, яка сталася під час блювоти і діареї. 

     Якщо блювота і пронос не припиняються, а біль у животі посилюється – негайно викликайте лікаря! До його приїзду і встановлення діагнозу ізолюйте хворого від інших членів сім'ї (виділіть йому окремий посуд, рушник, протріть всі дверні ручки дезінфекційним засобом.

      Характерні симптоми токсикоінфекції – нудота, блювота, кольки, діарея. Якщо з'явився головний біль, підвищена температура тіла, почастішав пульс, людина відчуває загальну слабкість, а шкіра стала синюшного кольору – це ознаки гострої інтоксикації. Цей стан вимагає негайної медичної допомоги.

      Отруєння грибами, рослинами і ягодами може розвиватися повільно і стрімко. В цьому випадку для порятунку життя людини дорога кожна хвилина.

     Харчове отруєння можна лікувати в домашніх умовах тільки при легкому ступені інтоксикації. Але саме лікувати, а не пускати на самоплив. Якщо з'явилися загрозливі симптоми інтоксикації, необхідна госпіталізація. Особливо якщо причиною отруєння стали гриби, консервовані продукти, алкогольні напої.

      Частиною лікування при отруєнні продуктами є дієта. У першу добу після того, як симптоми отруєння зникли, можливий тільки питний режим. Якщо з'явилося відчуття голоду, можна їсти невелику кількість домашніх сухариків з білого хліба. Далі їжа повинна бути легкою, відвареною, подрібненою. Почніть з каш на воді (вівсяна, рисова), з овочевих або курячого бульйонів. Під час четвертого прийому їжі можна з'їсти картопляне пюре і нежирне філе риби, приготоване на пару. Ще через добу можна поступово повертатися до звичного меню. 

      Залежно від того, що стало причиною отруєння, вам може знадобитися прийом медикаментів, наприклад, бактерицидних засобів, препаратів для боротьби з дисбактеріозом, ферментних препаратів. Ці ліки можна приймати тільки за рекомендацією лікаря. Лікування тяжких харчових отруєнь проводиться тільки під наглядом лікаря.

   Ось кілька порад щоб запобігти харчовому отруєнню:

- Коли ви купуєте продукти в супермаркеті, вибирайте м'ясо і птицю, які знаходяться в задній частині холодильника – там напевно найхолодніше. Ці упаковки, як правило, більш свіжі, але для перевірки достатньо подивитися на термін придатності. Добре загорніть їх в поліетиленовий пакет, щоб м'ясний сік не забруднив інші продукти.

- Поставте м'ясо в холодильник, якщо плануєте використовувати його протягом двох-трьох днів. Якщо ви збираєтеся приготувати м'ясо пізніше на тижні, відправте його в морозильну камеру.

- Не розморожуйте м'ясо при кімнатній температурі. Покладіть його в миску, накрийте пакетом або харчовою плівкою і дайте відтанути в холодильнику. Ви також можете розморозити м'ясо в мікрохвильовій печі. Негайно використовуйте м'ясо і не заморожувати його повторно.

- Підтримуйте чистоту. Добре мийте руки, ножі та інший посуд, щоб позбутися від будь-яких бактерій до і після приготування їжі.

- Перед приготуванням не мийте сиру птицю, яловичину, свинину, баранину або телятину. Ополіскування м'яса під водою не допомагає знизити ймовірність отримання харчового отруєння. Миття тільки розносить мікроби по кухні, що фактично збільшує ризик харчового отруєння. Використовуйте окремі обробні дошки, призначені для приготування сирого м'яса, а також окремі тарілки для сирого і приготованого м'яса. Дерев'яні дошки не рекомендуються, так як їх складно чистити.

- Вживання недожареного м'яса піддає вас ризику зараження бактеріями, тому обов'язково доводьте м'ясо до безпечної температури. У цьому вам допоможе кухонний термометр. Більшість бактерій гинуть після того, як їжа була приготовлена до температури 60-82°С.

      Якщо ви не впевнені, що м'ясні вироби, салати (в першу чергу заправлені майонезом) чи інший продукт що швидко псується зберігалися і готувалися не належним чином, не ризикуйте. Якщо вони були залишені протягом двох або більше годин при кімнатній температурі то краще утримайтесь від споживання цих страв.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень