A A A K K K
для людей із порушенням зору
Турківська міська громада
Львівська область, Самбірський район

На Турківщині відбулося відзначення 108-ї річниці першого бою Українських Січових Стрільців

Дата: 26.09.2022 09:39
Кількість переглядів: 281

Фото без описуУ неділю, 25 вересня, на Ужоцькому перевалі поблизу села Сянки на Турківщині біля пам’ятного знаку Українським січовим стрільцям відбулося відзначення 108-ї річниці першого бою Українських Січових Стрільців. В заході взяли участь перший заступник міського голови Олег Гришканич, начальник відділу освіти, культури і туризму Михайло Блажівський, директор комунального закладу «Центр культури і дозвілля» Петро Косачевич, помічник народного депутата України Андрія Лопушанського Ірина Кіра, гості та мешканці Турківщини.

Священнослужителі відслужили молебень за полеглими Українськими Січовими Стрільцями в роки Першої світової війни.

До присутніх на заході звернулися помічник народного депутата України Андрія Лопушанського Ірина Кіра, депутат Самбірської районної ради Мирослава Калинич, голова міжнародної ГО "Світовий Конгрес Бойків" Петро Косачевич.

Посадовими особами відбулося покладання квітів до пам’ятного знаку Українським січовим стрільцям

Також на заході художні колективи філій Центру культури та дозвілля виконали стрілецькі та повстанські пісні.

Довідково.

У серпні 1914 року було створено Легіон Українських Січових Стрільців. Після розгрому австро-угорських військ під Львовом 10 вересня 1914 року російські війська почали наступати на Карпати. На перекриття проходів через перевали були перекинуті австро-угорські війська, в тому числі і Січові Стрільці. 17 вересня сотня Осипа Семенюка прибула до Сянок в розпорядження австрійського полковника Дрекслера. Тут вона була обмундирована і озброєна.

25 вересня вони провели свій перший бій біля селища Сянки. Стрільці із сотні О. Семенюка зіткнулися з кінним роз'їздом кубанських козаків. З цього бою стрільці вийшли переможцями, захопивши козацького коня і зброю.

27 вересня 1914 року сотня Семенюка першою з легіону Січових Стрільців дала в Сянках бій двом козачим полкам, що тривав від ранку до сутінок. Цівки крісів так нагрілися, що витікаюча змазка окропом обпікала руки. По вокзалу вдарили австрійські гармати. Від вибуху складених там снарядів він обрушився, хоронячи під собою російських солдатів. Загинули тоді кільканадцять сотень солдат супротивників. Західніше Сянок до сьогодні збереглися окопи.

На перевалі разом захоронено 363 полеглих офіцерів і солдатів обох воюючих сторін. А вбитих Січових Стрільців поховали велично на громадському цвинтарі Сянок в присутності сотень людей. Відправив молебень декан Олексій Хтей.

 

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень