A A A K K K
для людей із порушенням зору
Турківська міська громада
Львівська область, Самбірський район

Звернення депутатів щодо необхідності визначення пріоритетів бюджетного фінансування, спрямованих на забезпечення обороноздатності держави та соціального захисту громадян при розгляді проекту Закону України «Про Державний бюджет України на 2023 рік»

Дата: 10.10.2022 14:27
Кількість переглядів: 134

Ми, депутати Турківської міської  ради Львівської області  висловлюємо свою стурбованість у питанні формування бюджетного фінансування на 2023 рік та визначення пріоритетних напрямків, спрямованих на забезпечення обороноздатності держави та соціального захисту громадян, у цей надскладний для нашої держави час. 

Відповідно до ст. 17 Конституції України визначено, що захист суверенітету і територіальної цілісності України, забезпечення її економічної та інформаційної безпеки є найважливішими функціями держави, справою всього Українського народу.

            В свою чергу держава забезпечує соціальний захист громадян України, які перебувають на службі у Збройних Силах України та в інших військових формуваннях, а також членів їхніх сімей.

Згідно з Конституцією України, Бюджетним кодексом України, у вересні 2022 року Кабінет Міністрів України має схвалити і передати на розгляд Верховної Ради проект Закону України «Про Державний бюджет України на 2023 р.». Від підготовленого і прийнятого держбюджету на 2023 р. значною мірою залежатимуть і місцеві бюджети (зокрема, в аспектах, передбачених п. 9 ст. 75 Бюджетного кодексу України).

Бюджетну декларацію на 2022-2024 рр., з урахуванням якої мав би формуватися проект Державного бюджету на наступний рік, було схвалено Кабінетом Міністрів України ще в травні 2021 р. (постанова №548 від 31.05.2021 р.). І хоча вже тоді одним із пріоритетів було визначено «посилення обороноздатності і безпеки держави» і, зокрема, спрямування на ці цілі не менше 5% ВВП України, але з огляду на те, що повномасштабна військова агресія Російської Федерації проти України кардинально змінила ситуацію в країні, навіть заявлені у Бюджетній декларації показник фінансування сектору безпеки і оборони на 2023 р. на рівні 299,73 млрд. грн. є явно недостатнім.

Бюджетний процес в Україні цього року триває в умовах повномасштабної війни з російським агресором. Тож змінилися як показники, на основі яких мають формуватися державний і місцеві бюджети, так і пріоритети.

Бюджет – і державний, і місцеві – має працювати на перемогу України.

З огляду на викладене, ми, депутати Турківської міської  ради Львівської області  звертаємося з вимогою до Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України при розгляді проекту Закону України «Про Державний бюджет України на 2023 р.» чітко визначити наступні пріоритети бюджетного фінансування і неухильно їх дотримуватися:

  1. забезпечити першочергове і повноцінне фінансування Збройних сил України, усіх необхідних заходів для оборони України, відвоювання тимчасово окупованих територій нашої країни. В рамках цього напрямку, пропонуємо, зокрема, забезпечити можливість у місцевих бюджетах фінансування добровольчих формувань територіальних громад, а також потреб територіальної оборони.
  2. створити можливості для повноцінного фінансування соціального захисту найменш захищених верств населення, забезпечивши, передовсім, безперебійну виплату пенсій, соціальних виплат, соціальної допомоги, субсидій тощо. Також в рамках цього пріоритету – забезпечення повноцінного фінансування освіти і медицини.
  3. передбачити кошти (зокрема, за рахунок міжнародної допомоги) на відновлення зруйнованого житла, об’єктів життєвої інфраструктури, надання допомоги на відновлення житла громадянам. 
  4. забезпечити безперервну роботу, захист та розвиток об’єктів критичної інфраструктури в енергетичній сфері. Країна вступає у важкий зимовий період і країна має бути забезпечена електрикою, теплом та водою – це стосується видатків і діючого бюджету на 2022 р., і бюджету на наступний рік.
  5. крім того, у державному бюджеті, так і у місцевих бюджетах мають бути закладені резервні кошти на випадок непередбачених подій, як-то пошкодження об’єктів інфраструктури, зростання кількості тимчасово переміщених осіб, аномальна холодний осінньо-зимовий період і т.п.

Впевнені, що саме ці напрямки мають бути першочерговими у видатковій частині Державного бюджету на 2023 рік.

Також вважаємо за необхідне провести повноцінну «інвентаризацію» наявних бюджетних програм і скоротити або призупинити фінансування тих бюджетних програм, які не є пріоритетними в умовах воєнного стану.

Також, просимо Президента України, в межах компетенції вжити заходів щодо врахування вказаних вище пріоритетів при ухваленні Закону України «Про державний бюджет України на 2023 рік».

Затверджено рішенням

36-ї сесії міської ради 8-го скликання

від 07.10.2022 №1918

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень