A A A K K K
для людей із порушенням зору
Турківська міська громада
Львівська область, Самбірський район

Сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» з актуальних питань податкового законодавства

Дата: 11.11.2022 09:55
Кількість переглядів: 127

Фото без опису   Начальницею Турківської ДПІ Марією Павлович проведено сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» щодо актуальних питань податкового законодавства.

 

Питання: Чи скасували для фізичних осіб підприємців необхідність застосування РРО на період дії воєнного стану?

Відповідь: Відповідно до діючого законодавства суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції, зобов’язані їх проводити на повну суму покупки (надання послуги) через реєстратори розрахункових операцій. Не зобов’язані застосовувати РРО суб’єкти господарювання, які отримають кошти виключно на поточний рахунок за реквізитами (IBAN) та платники єдиного податку 1 групи.

Питання:Чи можливо здійснити зміни до облікової картки фізичної особи – платника податків без відвідування ЦОП?

Відповідь: Відповідно до розд.IX Положення про реєстрацію фізичних осіб у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 29.09.2017 № 822, із змінами та доповненнями, фізичні особи подають до контролюючих органів відомості про зміну даних, які вносяться до Облікової картки шляхом подання Заяви за формою №5ДР особисто або через представника до контролюючого органу за своєю податковою адресою (місцем проживання), а у разі зміни місця проживання до контролюючого органу за новим місцем проживання.

Фізичні особи, які тимчасово перебувають за межами населеного пункту проживання, подають зазначені заяви до будь-якого контролюючого органу.

Для заповнення Заяви використовуються дані документа, що посвідчує особу (паспорт громадянина України), та інших документів, які підтверджують зміни таких даних.

Якщо в документах, що посвідчують особу, відсутня інформація про реєстрацію місця проживання/перебування особи або така інформація внесена до безконтактного електронного носія, який імплантовано у зазначені документи, особа пред'являє: довідку про внесення інформації до Єдиного державного демографічного реєстру, що складається у формі витягу з цього реєстру.

Внесення змін до Державного реєстру здійснюється протягом трьох робочих днів від дня подання фізичною особою Заяви за формою №5ДР до контролюючого органу за своєю податковою адресою (місцем проживання). У разі звернення до будь-якого контролюючого органу строк внесення змін до Державного реєстру може бути продовжено до п'яти робочих днів.

Водночас фізичні особи мають право, використовуючи кваліфікований електронний підпис будь-якого Акредитованого центру сертифікації ключів, подавати в електронному вигляді Заяву за ф. № 5ДР та інші документи, які підтверджують зміни таких даних, через приватну частину Електронного кабінету (http//cabinet.tax.gov.ua). При заповненні Заяви за ф. № 5 ДР в електронному вигляді, платник податків самостійно обирає Центр обслуговування платників (далі – ЦОП), де бажає отримати документ, що засвідчує реєстрацію у Державному реєстрі. Слід зазначити, що заява № 5ДР, подана через електронний кабінет, обробляється автоматично впродовж кількох годин.

Тому рекомендуємо громадянам користуватися цим електронним сервісом. В такому разі, для внесення змін до облікової картки при зміні прізвища, громадянину необхідно відвідати податкову один раз, замість двох. Коли ж у громадянина відбулася зміна місця проживання, то у візиті до податкової немає необхідності, адже при поданні заяви  5 ДР через електронний кабінет зміни у Державному реєстрі відбудуться автоматично, а отримувати нову облікову картку не обов’язково, оскільки облікова картка платника податків не зазнає змін.

Питання: Які зміни внесено до Податкового кодексу стосовно спрощеної системи оподаткування в рамках Закону України № 1914?

Відповідь: Законом України від 30 листопада 2021 року № 1914 внесено зміни до Податкового кодексу України стосовно спрощеної системи оподаткування (фізичні особи):

встановлено, що фізичні особи – підприємці, які надають послуги з надання доступ до мережі Інтернет, належать виключно до третьої групи платників єдиного податку, якщо відповідають вимогам, встановленим для такої групи;

уточнено умови обрання фізичною особою – підприємцем четвертої групи

платників єдиного податку. Такі платники мають здійснювати діяльність на сільськогосподарських угіддях та/або землях водного фонду площею не менше 0,5 га, але не більше 20га сукупно (на сьогодні мінімальний розмір ділянки мав бути2 га);

встановлюється для платників єдиного податку третьої групи (фізичні особи підприємці), які є платниками податку на додану вартість, типова форма обліку доходів і витрат;

податкове зобов’язання для власників, орендарів, користувачів земельних ділянок, віднесених до сільськогосподарських угідь буде визначатись як позитивна різниця між сумою загального мінімального податкового зобов’язання та загальною сумою сплачених податків, зборів, платежів та витрат на оренду земельних ділянок. Фізичні особи – підприємці розраховуватимуть її самостійно у складі окремого додатку до декларації з єдиного податку.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень