Самбірське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби у Львівській області інформує
У період воєнних дій на території України все частіше виникає ситуація, коли відсутня електроенергія через пошкодження електромереж, або коли відбуваються віялові відключення систем електропостачання
Зважаючи на ситуацію, яка склалася внаслідок пошкодження енергосистеми України, що може спричинити відсутність електроенергії наголошуємо про необхідність додержання операторами ринку умов зберігання харчових продуктів під час їх виробництва та обігу.
Для того, щоб максимально забезпечити належні умови, зокрема дотримання температурного режиму під час зберігання харчових продуктів, важливо, щоб знеструмлення не застало Ваш заклад зненацька. Рекомендуємо заздалегідь запастися генераторами та іншими енергоносіями на випадок тривалих відключень електроенергії.
Рекомендуємо, відповідно до впровадженої системи безпечності харчових продуктів (система НАССР) розробити план заходів на випадок відключення електроенергії та провести навчання персоналу щодо забезпечення належних умов виробництва та зберігання харчових продуктів.
Підчас виробництва та обігу харчових продуктів необхідно посилити контроль за дотриманням умов зберігання (температури, часу зберігання). Переконайтесь, що у вашій холодильній та морозильній камері є прилади для контролю температури. Температура у морозильній камері не повинна перевищувати позначки -18°С, а в холодильній – не більше +6°С.
У разі відключення електроенергії термометри приладу покажуть температуру в холодильній та морозильній камері, щоб допомогти вам визначити, чи безпечні продукти. Якщо заздалегідь відомо, що відключення електроенергії триватиме понад 4 години, харчові продукти можна згрупувати разом у морозильній камері, за умови дотримання товарного сусідства. Це допомагає продуктам залишатися холодними довше.
Тримайте дверцята холодильної або морозильної камери закритими, щоб запобігти потраплянню теплого повітря. Якщо електроенергія була вимкнена не більше ніж 4 години, охолоджені продукти будуть в безпеці доти, доки двері залишаються зачиненими.
Нагадуємо, що основна відповідальність за безпечність харчових продуктів покладається на операторів ринку харчових продуктів: на виробників, інших суб’єктів господарювання, які транспортують, зберігають, пакують або здійснюють обіг харчових продуктів.
Бережіть себе та близьких!