A A A K K K
для людей із порушенням зору
Турківська міська громада
Львівська область, Самбірський район

У Турківській ДПІ відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему: «Використання РРО/ПРРО у господарській діяльності ФОП»

Дата: 02.12.2022 14:15
Кількість переглядів: 75

Фото без опису    За участі начальника Турківської ДПІ Марії Павлович відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему: «Використання РРО/ПРРО у господарській діяльності ФОП».

Суб’єкти господарювання мали змогу одержати відповіді на актуальні питання зазначеної тематики.

 

Питання:Чи потрібно застосовувати РРО або ПРРО при здійсненні розрахункових операцій під час воєнного стану?

Відповідь: Відповідно до Закону України від 06 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (зі змінами та доповненнями, далі - Закон № 265/95-ВР) з 01 січня 2022 року застосування РРО та/або ПРРО є обов`язковим для тих суб'єктів господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням електронних платіжних засобів, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також операції з приймання готівки для подальшого її переказу. Не зобов’язані застосовувати РРО суб’єкти господарювання, які отримають кошти виключно на поточний рахунок за реквізитами (IBAN) та фізичні особи – підприємці, які перебувають на І групі спрощеної системи оподаткування

Згідно змін, внесених Законами України від ( 3 березня 2022 року № 2118-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо особливостей оподаткування та подання звітності у період дії воєнного стану» та від 15 березня 2022 року № 2120- IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану» Розділ ІІ «Прикінцеві положення» Закону України від 06 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг», доповнено пунктом 12, який з урахуванням змін визначає, що тимчасово, на період до припинення або скасування воєнного стану на території України, санкції за порушення вимог Закону № 265/95-ВР не застосовуються, крім санкцій за порушення порядку здійснення розрахункових операцій при продажу підакцизних товарів.

Отже, законодавством встановлено, що під час дії воєнного стану на території України санкції згідно Закону № 265/95-ВР можуть застосовуватись лише за порушення порядку здійснення розрахункових операцій при продажу підакцизних товарів, всі інші санкції за порушення вимог Закону № 265/95-ВР в цей період не застосовуються.

Разом з тим, контролюючі органи в цей період не позбавлені права виявляти й інші порушення вимог Закону, за які порушників можна буде притягнути до відповідальності після припинення або скасування воєнного стану на території України та/або внесення відповідних законодавчих змін до Закону №265/95-ВР.

Питання: Чи потрібен РРО в селі для ФОПів ?

Відповідь: ФОПи, які сплачують єдиний податок, мають право проводити розрахунки без РРО та/або програмних РРО з використанням розрахункових книжок (РК) та книг обліку розрахункових операцій (КОРО), якщо торгують товарами в роздріб на території села, селища, окрім підакцизних товарів (п. 1 Переліку окремих форм та умов проведення діяльності у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, яким дозволено проводити розрахункові операції без застосування реєстраторів розрахункових операцій та/або програмних реєстраторів розрахункових операцій з використанням розрахункових книжок та книг обліку розрахункових операцій, затвердженого постановою КМУ від 23.08.2000 № 1336; далі — Перелік № 1336). Вимога до розміру доходів — 167 розмірів мінімальної зарплати, встановленої законом на 1 січня року на один структурний/відокремлений підрозділ / пункт продажу товарів. Якщо дохід перетнув цю межу, застосування РРО та/або ПРРО є обов`язковим .

Питання:Яка послідовність дій має бути здійснена СГ для реєстрації ПРРО?

Відповідь: Суб’єкт господарювання, який має намір зареєструвати програмний реєстратор розрахункових операцій (далі – ПРРО), повинен перебувати на обліку в контролюючому органі. Також на обліку має перебувати його господарська одиниця, де буде використовуватись ПРРО, про яку суб’єкт господарювання повідомляє контролюючий орган відповідно до вимог п. 63.3 ст. 63 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VІ із змінами та доповненнями (повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність за формою № 20-ОПП).

Реєстрація ПРРО здійснюється на підставі Заяви про реєстрацію програмного реєстратора розрахункових операцій за формою № 1-ПРРО (J/F 1316604), що подається у електронній формі за основним місцем обліку суб’єкта господарювання як платника податків через Електронний кабінет або засобами телекомунікацій.

Після включення ПРРО до реєстру програмних реєстраторів розрахункових операцій такий ПРРО може використовуватись суб’єктом господарювання.
       Про сертифікати електронних підписів та/або печаток, що будуть використовуватись для ПРРО, суб’єкт господарювання повідомляє згідно з Порядком обміну електронними документами з контролюючими органами, затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 06.06.2017 № 557 (у редакції наказу Міністерства фінансів України від 01.06.2020 № 261).

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень