A A A K K K
для людей із порушенням зору
Турківська міська громада
Львівська область, Самбірський район

Яке покарання чекає на тих, хто принесе додому незаконно вирубану ялинку

Дата: 30.12.2022 13:09
Кількість переглядів: 136

Адміністративна відповідальність настає за незаконну порубку і пошкодження дерев або чагарників, за їх перевезення, зберігання, знищення або пошкодження лісових культур, сіянців або саджанців у лісових розсадниках і на плантаціях, а також молодняка природного походження і самосіву на площах, призначених під лісовідновлення, всі ці діяння тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від 30 до 60 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від 150 до 300 неоподаткованих мінімумів доходів громадян.

Якщо особа протягом року вчинить повторно вищезазначене порушення, тоді можливе накладення штрафу від 60 до 90 неоподаткованих мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від 600 до 900 неоподаткованих мінімумів доходів громадян.Тобто, за кожне незаконно вирубане або пошкоджене до ступеня припинення росту дерево на порушників чекають штрафи: на фізичних осіб - від 510,00 до 1020,00 грн; на посадових осіб – від 2550,00 до 5100,00 грн..

Якщо незаконна порубка лісу заподіяла істотну шкоду, то наступає кримінальна відповідальність.

Незаконна порубка дерев або чагарників у лісах захисних та інших лісових насаджень, перевезення, зберігання, збут незаконно зрубаних дерев або чагарників, що заподіяли істотну шкоду, - карається штрафом від 1000 до 1500 неоподаткованих мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк. При цьому, істотною шкодою вважається така шкода, яка у двадцять і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян, або інша істотна шкода, завдана навколишньому природному середовищу в частині забезпечення ефективної охорони, належного захисту, раціонального використання та відтворення лісів.

Вчинення цього злочину повторно або за попередньою змовою групою осіб,- карається обмеженням волі на строк від трьох до п’яти років, або позбавленням волі на той самий строк.

Вищевказані дії вчинені в заповідниках або на території чи об’єктах природно-заповідного фонду, або в інших особливо охоронюваних лісах,- карається штрафом від 1500 до 2000 неоподаткованих мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк від трьох до п’яти років, або позбавлення волі на той самий строк.

Якщо діями зазначеними вище, було спричинено тяжкі наслідки, такий злочин карається позбавленням волі на строк від пяти до семи років.

Тяжкими наслідками вважаються такі, що у шістдесять і більше разів перевищують неоподаткованих мінімумів доходів громадян.

Окрім того за кожне самовільно зрізане дерево нараховується шкода, заподіяна лі су незаконним вирубуванням та пошкодженням дерев. Розмір нараховуваної шкоди залежить від діаметра пня зрізаного дерева у корі біля шийки кореня:  до 10 см. – 498,45 грн., від 10,1 до 14 см. – 878,22 грн., від 14,1 до 18 см. – 2254,92 грн., від 18,1 до 22 см. – 4628,52 грн..

Тож, при купівлі новорічних дерев у місцях продажу, необхідно слідкувати за тим, аби дерево було промарковане спеціальним уніфікованим засобом: самоклейною етикеткою зі штрих-кодом, або ж з пластмасовою биркою-стяжкою.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень