Турківська міська громада
Львівська область, Самбірський район

ЗВЕРНЕННЯ до керівництва ПП «ТУР-АВТО»

Дата: 30.06.2023 09:17
Кількість переглядів: 47

Турківська міська рада

Самбірського району Львівської області

Р І Ш Е Н Н Я

47 сесія 8 скликання

Від 29.06.2023 №2220
м.Турка

Про звернення до керівництва ПП «ТУР-АВТО» щодо питання розташування та благоустрою в м. Турка по вул. Міцкевича

 

Відповідно Закону України «Про автомобільний транспорт», Правил надання послуг пасажирського автомобільного транспорту, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 18.02.1997 № 176, протокольне доручення 45-ї сесії Турківської міської ради 8-го скликання від 24.05.2023 року, керуючись Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні», враховуючи рекомендації постійних депутатських комісій з питань бюджету, комунальної власності та регуляторної політики (Протокол №7 від 09.06.2023), з гуманітарних питань та соціального захисту населення (Протокол №7 від 23.06.2023), з питань агропромислового розвитку, регулювання земельних відносин, охорони навколишнього природного середовища, архітектури, містобудування та діяльності житлово-комунального господарства (Протокол №6 від 27.06.2023) та з питань регламенту, депутатської етики, місцевого самоврядування, законності, правопорядку, прав людини, соціально-економічного розвитку, інвестиційної діяльності, туризму, міжнародної співпраці, середнього і малого бізнесу (Протокол №5 від 27.06.2023), сесія міської ради

 

ВИРІШИЛА:

 

  1. Звернути увагу ПП «ТУР-АВТО» (Код ЄДРПОУ 33080067) на вкрай незадовільний стан благоустрою в місці розташування автостанції в місті Турка по вул. Міцкевича (в т.ч.: ямковість дорожнього покриття на території автостанції, відсутність вбиральні, відсутність пандусів для пересування маломобільних груп, та загалом незадовільний естетичний вигляд).
  2. Схвалити звернення Турківської міської ради Самбірського району Львівської області до Приватного підприємства «ТУР-АВТО» щодо необхідності приведення в місці розташування автостанції по вулиці Міцкевича в місті Турка санітарного та естетичного вигляду для забезпечення якісного, безпечного та інклюзивного надання транспортних послуг пасажирам (додається).
  3. Направити зазначене звернення Турківської міської ради Львівської області (згідно додатку) до ПП «ТУР-АВТО»; до засновника підприємства ДУМА ОКСАНА ІГОРІВНА та до керівника юридичної особи ДУМИЧА РОМАНА ВОЛОДИМИРОВИЧА.
  4. Надати ПП «ТУР-АВТО» строк в 1 (один) місяць для надання відповіді Турківській міській раді Самбірського району Львівської області щодо причин незадовільного стану благоустрою автостанції та надати детальний план його вирішення.
  5. Надати ПП «ТУР-АВТО» строк в 3 (три) місяці для початку робіт з вирішення незадовільного стану благоустрою, санітарних норм та інклюзивності автостанції.
  6. Надати ПП «ТУР-АВТО» термін до 25.12.2023р. для завершення робіт та повного вирішення питання незадовільного стану благоустрою, санітарних норм та інклюзивності автостанції в місті Турка по вул. Міцкевича.
  7. Загальному відділу Турківської міської ради Самбірського району Львівської області здійснити необхідні організаційно-правові заходи, направлені на виконання пункту 4 цього рішення протягом 7 календарних днів з моменту оприлюднення цього рішення.
  8. Оприлюднити це рішення в порядку, встановленому законодавством України.
  9. ПП «ТУР-АВТО» щоденно до 22:00год. забезпечувати на автостанції вільний доступ пасажирів до зали очікування.
  10. Контроль за виконанням рішення покласти на постійні комісії ради з питань регламенту, депутатської етики, місцевого самоврядування, законності, правопорядку, прав людини, соціально-економічного розвитку, інвестиційної діяльності, туризму, міжнародної співпраці, середнього і малого бізнесу (М.Федаш); з гуманітарних питань та соціального захисту населення (М.Павлик) та з питань бюджету, комунальної власності та регуляторної політики (А.Славич).

 

Міський голова                                                                                     Ярослав ПАРАЩИЧ

Додаток 1

до рішення сесії Турківської міської ради

від 29 червня  2023 року № 2220

 

Звернення Турківської міської ради Самбірського району Львівської області до Приватного підприємства «ТУР-АВТО» (Код ЄДРПОУ 33080067) щодо питання розташування та благоустрою в м. Турка по вул. Міцкевича.

Ми, депутати Турківської міської ради Самбірського району Львівської області, звертаємось до вас з метою якнайшвидшого вирішення проблеми вкрай незадовільного стану благоустрою в місці розташування автостанції в місті Турка по вул. Міцкевича, що включає в себе:

  • неналежний стан дорожнього покриття на території автостанції в місці посадки-висадки пасажирів та доїзду до місць посадки-висадки пасажирів, а також присутність значної ямковості, що становить реальну небезпеку як для життя і здоров’я пасажирів, так і для безпеки перевізників;
  • на території автостанції відсутня вбиральня та інші місця для задоволення гігієнічних потреб пасажирів та інших відвідувачів автостанції;
  • на території автостанції відсутні пандуси, що значно ускладнює користування транспортними послугами маломобільних груп;
  • на території автостанції відсутні належним чином облаштовані місця для очікування транспорту, такі як лавочки, дашки для затінення та/або укриття від атмосферних опадів, відсутнє інформаційне табло із достовірною інформацією прибуття-відбуття автобусів;
  • на території автостанції не облаштовані платформи для посадки-висадки пасажирів;
  • автостанція загалом характеризується незадовільним, непривабливим естетичним виглядом, що негативно впливає на ціле місто та територіальну громаду.

Відповідно до частини чотири ст.319 ЦК України, власність зобов'язує.

Відповідно до частини п’ятої ст.319 ЦК України, власник не може використовувати право власності на шкоду правам, свободам та гідності громадян, інтересам суспільства, погіршувати екологічну ситуацію та природні якості землі.

Відповідно до ст.1 ЗУ «Про автомобільний транспорт», автостанція – споруда або комплекс будівель, споруд, стоянок та під'їздів для прийняття, відправлення, управління рухом автобусів та обслуговування пасажирів.

Згідно ст.28 ЗУ «Про автомобільний транспорт», на автостанціях забезпечується:

  • прийом та відправлення автобусів і пасажирів;
  • організація продажу квитків населенню;
  • диспетчерське управління і регулювання руху автобусів;
  • контроль екіпіровки та санітарного стану автобусів, дорожньої документації водіїв та дотримання визначеного режиму роботи підприємств, установ і організацій, розташованих на їх території;
  • організація побутового обслуговування пасажирів і водіїв.

Розміщення зупинок та стоянок таксі повинно забезпечувати:

  • зручний і безпечний прохід до них;
  • пропускну здатність дороги;
  • відсутність перешкод для інших учасників дорожнього руху;
  • зручну пересадку на інші види транспорту;
  • безпеку дорожнього руху.

Розміщення майданчиків для розвороту і відстою автобусів у початкових і кінцевих пунктах маршрутів повинно відповідати вимогам безпеки дорожнього руху.

Згідно ст.36 ЗУ «Про автомобільний транспорт», Послуги автостанцій:

  • Автостанції надають пасажирам послуги, пов'язані з їх проїздом автобусними маршрутами загального користування, а автомобільним перевізникам, які здійснюють перевезення пасажирів на договірних умовах, - послуги, пов'язані з відправленням та прибуттям автобусів згідно з розкладом руху.

До обов'язкових послуг, що повинні надаватися автостанціями пасажирам, належать:

  • продаж квитків;
  • користування приміщеннями для чекання поїздки, облаштованими місцями для сидіння;
  • можливість користування громадськими вбиральнями;
  • інформування щодо розкладу руху автобусів та вартості поїздки.

До обов'язкових послуг, що повинні надаватися автостанціями автомобільному перевізнику, належать:

  • продаж квитків;
  • організація прибуття та відправлення автобуса з облаштованих платформ;
  • інформування водія щодо умов дорожнього руху на маршруті.
  • За надання обов'язкових послуг автостанцій з осіб, які придбавають проїзні квитки, стягують автостанційний збір, що входить до вартості квитка.
  • Послуги автостанцій, крім послуг кімнати матері і дитини, пасажирам надаються за плату.
  • Власники автостанцій несуть відповідальність за якість та безпеку послуг, що надаються автостанціями пасажирам та автомобільним перевізникам, технічний та санітарно-гігієнічний стан будівель, споруд, обладнання та території автостанції.

Згідно ст.41 ЗУ «Про автомобільний транспорт», Основні права та обов'язки пасажира:

Пасажир має право:

одержувати від перевізника, водія, на зупинках автобусних маршрутів загального користування, автостанціях та автовокзалах інформацію про послуги автомобільного транспорту загального користування.

Відповідно до Правил надання послуг пасажирського автомобільного транспорту, затверджених Постановою Кабінету Міністрів України від 18 лютого 1997 року №176, зі змінами, в чинній редакції від 11.05.2023р. а саме:

  1. пункт 111, Рішення про відкриття або закриття автостанції приймається її власником з обов’язковим інформуванням органу місцевого самоврядування, на території якого розташовується автостанція.

Організація роботи автостанції покладається на її власника.

  1. Пункт 112. Функціонування автостанції можливе у разі її відповідності вимогам статей 1283236 Закону України "Про автомобільний транспорт" та цих Правил.

Будівлі, споруди та територія автостанцій повинні відповідати вимогам доступності для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення, установленим державними будівельними нормами, стандартами і правилами.

  1. Пункт 117. Працівники автостанції, робота яких пов'язана з обслуговуванням автомобільних перевізників та пасажирів, повинні мати службові розрізнювальні знаки.
  2. Пункт 118. У кімнаті матері і дитини надаються послуги пасажирам з дітьми віком до 14 років і вагітним жінкам.
  3. Пункт 121. На автостанції розміщується обов’язкова візуальна інформація, яка включає:

1) зовні будівлі:

  • вивіску біля входу з найменуванням автостанції, відомостями про власника автостанції, графік роботи автостанції;
  • позначення платформ автобусів для посадки та/або висадки пасажирів;

2) всередині будівлі:

  • інформаційне табло із зазначенням розкладу руху автобусів, найменування автомобільного перевізника, транспортних засобів, на яких будуть здійснюватися перевезення;
  • прізвище, ім’я та по батькові керівника автостанції та працівника, на якого покладено функції з надання допомоги особам інвалідністю та іншим маломобільним групам населення під час обслуговування на автостанціях;
  • витяг із цих Правил у частині прав та обов’язків власника автостанції, автомобільного перевізника, водія та пасажира;
  • відомості про місцезнаходження територіального органу у справах захисту прав споживачів;
  • відомості про місце зберігання книги відгуків та пропозицій;
  • план автостанції із схемою евакуації людей та майна автостанції на випадок надзвичайної ситуації;
  • відомості про місце розташування та графік роботи кімнати матері і дитини;
  • схему розташування приміщень автостанції;
  • перелік послуг, що надаються автостанцією, та їх вартість;
  • перелік екстрених служб, органів контролю на автомобільному транспорті та правоохоронних органів із зазначенням контактних даних;

3) безпосередньо біля касового вікна:

  • прізвище, ім’я та по батькові касира;
  • перелік послуг, що надаються автостанцією, та їх вартість;
  • перелік екстрених служб, органів контролю на автомобільному транспорті та правоохоронних органів із зазначенням контактних даних;
  • перелік категорій громадян, які мають право на позачергове придбання квитків;
  • інформація про порядок повернення квитків;
  • перелік категорій громадян, які мають право на пільговий проїзд автомобільним транспортом;
  • графік роботи квиткових кас.

Візуальна інформація, розміщена на автостанції, повинна бути надрукована на матеріалах з матовою поверхнею чітким шрифтом з висотою літер не менше 15 міліметрів (60 кегль), який контрастує з фоном (на жовтому чи білому фоні - чорний чи темно-синій шрифти), та розміщена на висоті 1600 міліметрів від підлоги.

  1. Пункт 122. Через систему гучного мовлення надається інформація про:
  • час відправлення та прибуття автобусів, графік роботи квиткових кас та автостанції;
  • умови обслуговування осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення, матерів з дітьми під час обслуговування на автостанціях;
  • відміну рейсу чи заміну автобуса, призначення додаткового рейсу, зміни у графіку роботи квиткових кас.
  1. Пункт 124. Відповідальність за здійснення заходів із забезпечення безпеки руху транспортних засобів та переміщення пасажирів на території автостанції покладається на власника автостанції

Власники автостанцій несуть відповідальність згідно із законом за якість та безпечність послуг, що надаються автостанціями пасажирам і автомобільним перевізникам, доступність, технічний та санітарно-гігієнічний стан будівель, споруд, обладнання та території автостанції.

 

Враховуючи вищезазначене, зобов’язуємо Вас в строк в 1 (один) місяць з дати отримання цього звернення надати відповідь сесії Турківської міської ради Самбірського району Львівської області щодо причин незадовільного стану благоустрою автостанції та надати розроблений детальний план вирішення проблеми. Надаємо Вам строк в 3 (три) місяці з дати отримання цього звернення для початку робіт з вирішення незадовільного стану благоустрою, санітарних норм та інклюзивності автостанції. А у термін до 25.12.2023р. зобов’язуємо Вас завершити роботи та повного вирішення питання незадовільного стану благоустрою, санітарних норм та інклюзивності автостанції в місті Турка по вул. Міцкевича.

У випадку невиконання вимог сесії Турківської міської ради та норм чинного законодавства, міська рада буде змушена вживати заходів та санкції відповідно до норм чинного в Україні цивільного, господарського законодавства та законодавства в сфері надання послуг транспортних послуг.

 

Секретар міської ради                                                                  Олександр ГВОЗДІНСЬКИЙ

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень