A A A K K K
для людей із порушенням зору
Турківська міська громада
Львівська область, Самбірський район

В  Україні на даний час реєструються поодинокі випадки захворюваності на кір

Дата: 09.08.2023 09:28
Кількість переглядів: 51

Фото без описуВ  Україні на даний час реєструються поодинокі випадки захворюваності на кір, епідеміологічна ситуація контрольована, в осередках захворювань проводиться необхідні протиепідемічні заходи. Але в зв’язку з низьким охопленням дітей щепленнями, міграційними процесами, існує ризик спалаху та поширення кору по всій території України, Львівської області та зокрема на Старосамбірщині та Турківщині. 

Кір-це гостре інфекційне захворювання, що вражає практично кожну людину, особливо до підліткового віку, за умови відсутності специфічної профілактики. Хвороба поширюється крапельним шляхом. Інкубаційний (скритий) період становить 9-12 днів. Характерними симптомами є висока температура, загальна слабість, коньюктивіт, гострий реніт, трахеобронхіт, ериматозно-папульозне висипання на шкірі. Особливо небезпечні ускладнення після перенесеного захворювання, такі як отит середнього вуха, пневмонії, постінфекційний енцефаліт, трапляються і летальні випадки. Ризик серйозних ускладень і смерті збільшується у маленьких дітей і дорослих. Ліків від кору немає. Єдиний захист- дві дози вакцини, які формують імунітет проти хвороби. Згідно Календаря профілактичних щеплень в Україні вакцинацію проти кору проводять дітям в 12 місяців та ревакцинацію в 6 років. Але, якщо дитина не отримала щеплення або пропущене щеплення, можна надолужити імунізацію в будь якому віці. При цьому інформуємо, що вакцина КПК (проти корі, епідпаротиту, краснухи), якою проводяться щеплення якісна, безпечна, практично відсутні протипокази до її введення.

З метою недопущення спалаху кору, МОЗ України розгортає загальнонаціональну наздоганяючу catch- up кампанію з вакцинації дітей проти кору. Кампанію передбачено провести до початку нового навчального року. Згідно ст..53 Закону України «Про освіту» здобувачі освіти мають право на безпечні та нешкідливі умови навчання, утримання і праці, а також зобов’язані відповідально та дбайливо ставитися до власного здоров’я, здоров’я оточуючих, довкілля.

          Враховуючи вищезазначене звертаємося до голів ОТГ, керівників гуманітарних відділів ОТГ з проханням довести інформацію про кір до керівників закладів освіти, дитячих дошкільних установ, батьків, розповсюдити пам’ятки «Захистіть дитину від корі» та Кір-«де зробити щеплення» серед батьків, в місцях масового перебування людей. Вжити заходи по максимальному охопленню дітей щепленнями проти корі, щоб діти почали навчальний рік захищеними від корі.

Для отримання щеплення планового чи позапланового необхідно звернутися до свого лікуючого, сімейного лікаря чи педіатра або в будь який щеплювальний пункт, який розміщений в територіальному закладі охорони здоров’я.

Керівникам закладів охорони здоров’я пропонуємо, згідно спільного наказу  департаменту охорони здоров’я Львівської ОДА та ДУ «ЛОЦКПХ МОЗ України» від 27.07.2023р №547/238-В «Про звітність щодо виконання наздоганяючої catch- up кампанії та планової імунізації» забезпечити активне запрошення на вакцинацію визначених контингентів дітей, посилити інформаційно-роз’яснювальну роботу з батьками, які відмовилися від проведення щеплень щодо важливості проведення вакцинації.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень