A A A K K K
для людей із порушенням зору
Турківська міська громада
Львівська область, Самбірський район

Обережно: ботулізм! Чому в’ялена та сушена риба небезпечна

Дата: 11.08.2023 13:52
Кількість переглядів: 28

Фото без описуУ теплу пору року попит на в’ялену або сушену рибу зростає. Зростають і випадки отруєнь цим продуктом, на жаль, із летальним фіналом.

Ботулізм – дуже небезпечне і в багатьох випадках смертельне токсико-інфекційне захворювання, яке виникає при вживанні продуктів, заражених мікробом групи клостридії. Спори клостридії у великій кількості присутні у ґрунті, де можуть існувати довгі роки.

Сам збудник не є небезпечним для здоров’я людини, небезпеку становить ботулотоксин, що виробляє Cl.botulinum. Ботулотоксин потрапляє в шлунок, соляна кислота не руйнує його, токсин з кров’ю поширюється по організму, до головного і спинного мозку, викликаючи важкі наслідки.

Від людини до людини інфекція не передається. Хворий може становити небезпеку лише через виділення в навколишнє середовище бактерій ботулізму з фекаліями.

Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування – м’ясо, риба, рідше овочі. Найчастіше до ботулізму призводить споживання непатраної риби прісноводних водойм домашнього виготовлення - в’яленої, рідше сушеної та риби холодного копчення.

То чому ж саме в’ялена, сушена чи холодного копчення риба є небезпечною:

• Не проходить термічну обробку, а бутолотоксин (його вегетативна форма) гине лише при кип’ятінні впродовж 10-15 хв. при t +80ºC, а спори не гинуть при кип’ятінні протягом 5 годин;

• Може бути заражена в природніх умовах, оскільки резервуаром інфекції є пісок або ж річковий мул, що є природнім анаеробним середовищем (без кисню);

• Clostridium botulinum знаходиться в зараженому продукті не рівномірно, а зосереджений у визначених ділянках, тому з однієї банки або одну і ту ж рибу може їсти вся сім’я, а захворіти може лише одна або кілька людей, які споживають в їжу заражені ботулотоксином ділянки риби;

• Соління відбулося вже після утворення токсину, адже сіль не вбиває токсин, а лише пригнічує розмноження інфекції;

• Присутність ботулотоксину в харчових продуктах не змінює їх органолептичних властивостей. Але може утворюватись в бомбажних (здутих) консервах, деформованих банках;

• Споживачу невідомо про неякісні умови зберігання або транспортування: тривале зберігання пораненої риби на ґрунті, порушення умов транспортування, зберігання, реалізації тощо.

Навіть якщо Вам важко утриматися від спокуси придбати в’ялену або сушену рибу на пляжі чи стихійному ринку, згадайте цей пост і віддайте перевагу перевіреним продуктам.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень