Турківська міська громада
Львівська область, Самбірський район

Сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» у Турківській ДПІ

Дата: 21.08.2023 15:08
Кількість переглядів: 32

Сеанси телефонного зв'язку «гаряча лінія»

 

Начальниця Турківської ДПІ Марія Павлович провела телефонну «гарячу лінію» з актуальних питань податкового законодавства.

Зокрема, відповіла на запитання про порядок відмови від особливостей, передбачених п.9 підрозділу 8 Перехідних положень відповідно до вимог Закону України від 30 червня 2023 року № 3219-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» (детально в Інформаційному листі ДПС України № 4/2023: ««Повернення» на довоєнну систему оподаткування: особливості переходу» https://tax.gov.ua/media-tsentr/novini/694704.html).   

Відповідаючи на запитання щодо особливостей застосування спрощеної системи оподаткування з 01 серпня 2023 року податківець зауважила, що Законом України №3219-IX передбачено скасування ФОП право перебування платниками єдиного податку ІІІ групи із застосуванням ставки єдиного податку у розмірі 2% від суми отриманого доходу. Платники податків автоматично переводяться на систему, на якій перебували до обрання 2% спрощеної системи. Є можливість повторно повернутися на єдиний податок, якщо раптом відмовилися від єдиного податку 2% і перейшли на загальну систему, заява має бути подана до 1 вересня 2023 року, статус платника єдиного податку почне діяти саме із 1 серпня 2023 року. Для ФО-підприємців платників єдиного податку І та ІІ груп відновлюється обов’язкова сплата єдиного податку, крім тих, чия податкова адреса знаходиться на територіях бойових дій або на тимчасово окупованих територіях України. 

Додзвонювачів повідомлено, що підприємці-платники єдиного податку другої – четвертої груп у разі проведення готівкових розрахунків зобов'язані застосовувати реєстратори розрахункових операцій або програмні РРО, крім підприємців першої групи і фізичних осіб, які продають на ринку вживані речі та продукти власного підсобного господарства.   

Підприємці платники єдиного податку, які здійснюють розрахунки виключно в безготівковій формі шляхом перерахування коштів за товар чи послугу банківським переказом на розрахунковий рахунок продавця через установу банку чи внесення готівки через касу банку, не зобов'язані застосовувати РРО. Для тих підприємців, які торгують підакцизним товаром – використання РРО є обов’язковим.   

Не обов’язково купувати класичний касовий апарат, можна зареєструвати його безкоштовний аналог – програмний РРО, який безкоштовно пропонує податкова служба. Для цього необхідно завантажити відповідну програму з сайту ДПС України та встановити її на доступний гаджет – смартфон, ноутбук чи комп’ютер.   

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень