A A A K K K
для людей із порушенням зору
Турківська міська громада
Львівська область, Самбірський район

Звернення депутатів Турківської міської ради до Голови Верховної Ради України

Дата: 28.03.2019 17:00
Кількість переглядів: 480

Звернення
до Голови Верховної Ради України щодо необхідності якнайшвидшого прийняття проектів Законів України № 9518 та № 9519, спрямованих на створення умов для доступності придбання автомобілів громадянами України

 

Ми, депутати Турківської міської ради, стурбовані ситуацією, яка склалася у зв’язку з неналежним врегулюванням питання розмитнення та оподаткування автомобілів з іноземною реєстрацію, оскільки вказане має своїм наслідком високий рівень соціальної напруги.

Згідно з даними Державної фіскальної служби України, в Україні перебуває більше 1 мільйона автомобілів, які були ввезені з-за кордону. Основною причиною купівлі автомобілів з іноземною реєстрацію була і є їх невелика вартість. Адже автомобіль для більшості населення є не предметом розкоші, а засобом пересування та інструментом економічної активності населення.

8 листопада 2018 року Верховна Рада України ухвалила закони України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування акцизним податком легкових транспортних засобів» та «Про внесення змін до Митного кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо ввезення транспортних засобів на митну територію України», які набрали чинності 25 листопада 2018 року.

Власники автомобілів з іноземною реєстрацією згідно з цими прийнятими законами мають лише 180 днів з дня набрання ними чинності для того, щоб розмитнити авто, ввезене з-за кордону. Для тих, хто встигне зробити це за перші 90 днів, передбачена 50% знижка на розмитнення (тільки акциз). Крім базової ставки акцизного збору, до вартості розмитнення також включається 20% ПДВ, 10% ввізного мита і 3-5% збору на обов'язкове державне пенсійне страхування.

Звертаємо Вашу увагу на те, що вказані умови є неприйнятними для більшості власників автомобілів з іноземною реєстрацією, оскільки, навіть при застосуванні вищевказаної 50% знижки, необхідно сплатити значну суму коштів, яка, в більшості випадків, перевищує в рази сукупний дохід сім’ї власників таких автомобілів.

Вважаємо, що сьогодні розмитнення автомобілів в Україні має відбуватись за ставкою не більше 10% від вартості автомобіля, а також вважаємо за необхідне встановлення пільгового періоду для розмитнення автомобілів, що були ввезені на митну територію України, тривалістю не менше 3-х років. Це дасть можливість, в тому числі, розмитнити всі автомобілі з іноземною реєстрацією, які сьогодні є в Україні – більше 1 мільйона. Крім того, вважаємо, що важливим є недопущення здійснення працівниками органів поліції зупинок та перевірок транспортних засобів лише на підставі ознаки «автомобіль з іноземною реєстрацією».

Вищевказані способи врегулювання питання розмитнення і оподаткування автомобілів з іноземною реєстрацією передбачено проектами Законів України № 9518 «Про внесення змін до розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України щодо спрощення оподаткування транспортних засобів» та № 9519 «Про внесення змін до Митного кодексу України щодо спрощення оподаткування транспортних засобів», які були зареєстровані у Верховній Раді України 31 січня 2019 року.

Ми, депутати Турківської міської ради, вважаємо вищевказані законопроекти такими, що запровадять нову модель оподаткування операцій із придбання транспортних засобів, дозволять зменшити вартість нових транспортних засобів, спростять реєстрацію ввезених на митну територію України автомобілів з іноземною реєстрацією, та, як наслідок, знизять рівень соціальної напруги. Тому вкрай необхідним є їх якнайшвидший розгляд і прийняття.

Враховуючи вищевикладене та значну актуальність зазначеного питання, просимо:

Забезпечити якнайшвидший розгляд і прийняття проекту Закону України «Про внесення змін до розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України щодо спрощення оподаткування транспортних засобів» (реєстраційний номер 9518) та проекту Закону України «Про внесення змін до Митного кодексу України щодо спрощення оподаткування транспортних засобів» (реєстраційний номер 9519).

 

Прийняте рішенням
від 28.03.2019 року №1988

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень