Турківська міська громада
Львівська область, Самбірський район

Мешканцям Львівщини нагадують щодо належного поводження з вибухонебезпечними пристроями під час Великодніх свят

Дата: 03.05.2024 09:57
Кількість переглядів: 63

Мешканцям Львівщини Нагадують Щодо Належного Поводження З Вибухонебезпечними Пристроями (1)

Департамент з питань цивільного захисту ЛОВА інформує про характеристику факторів ураження при вибуховій травмі, характерні ознаки, що вказують на можливу наявність вибухового пристрою, надання допомоги постраждалим від вибухонебезпечних предметів тощо.

Наближається одне з найбільших християнських свят - Великдень, який цього року святкуватимуть 5 травня.

У департаменті з питань цивільного захисту Львівської ОВА зазначають - водночас, попри заборони, під час святкувань часто збільшується кількість нещасних випадків із застосуванням небезпечних вибухових пристроїв та піротехніки. Окрім того, що звуки салютів можна сплутати з реальними вибухами, вони можуть вкрай негативно впливати на військових, які повернулись з фронту. 

З початком повномасштабного вторгнення рф на територію України значно збільшилася і кількість нещасних випадків з вибуховими пристроями, зокрема в побуті. Небезпечні предмети потрапляють до нас, як трофеї війни, внаслідок недоброчесної торгівлі, роботи диверсійних груп ворога і з інших причин. Шляхи надходження завжди різні, але результат завжди майже однаковий - отримання тілесних ушкоджень, або загибель.

Так, за період 2022-2024 років у Дрогобицькому, Яворівському, Червоноградському та Львівському районах зафіксували чотири таких випадки неналежного поводження з вибухонебезпечними предметами, в результаті яких, загинуло 3 особи та 6 травмовані.

«Наші захисники утримуючи лінію бойового зіткнення дарують нам можливість свята. Але як захистити себе і навколишніх від небезпек пов’язаних з вибуховими предметами ми зобов’язані знати, ми також маємо розуміти як маємо діяти коли бачимо щось підозріле. Тож знайдімо декілька хвилин, щоб відновити у пам’яті, на перший погляд, прості, але надважливі правила, які можуть зберегти життя», - зазначив директор департаменту Ігор Туз.

Пам’ятка щодо першочергових дій у разі виявлення вибухових пристроїв

У разі виявлення предмета, підозрілого на вибуховий пристрій  необхідно:

негайно повідомити через чергову частину ГУ НП чи ГУ ДСНС про виявлення характерних ознак вибуховий пристрій, місце його знаходження, час виявлення та особу, яка виявила;

у разі підтвердження наявності ознак вибухового пристрою організувати евакуацію людей з території, що знаходиться під контролем

Характеристика факторів ураження при вибуховій травмі

повітряна ударна хвиля, яка створює найбільшу травматичну дію на організм, відриває сегменти або робить тяжкі ушкодження кінцівок, а також ушкоджує м’які тканини, судини та нервові стовбури, призводить до крововиливів, контузій в усіх органах і тканинах; полум’я від вибуху спричиняє появу первинних і вторинних (від загоряння одежі) опіків;

продукти вибуху і горіння можуть викликати отруєння чадним газом та іншими токсичними хімічними речовинами.

Характерні ознаки, що вказують на можливу наявність вибухового пристрою

виявлення в громадських місцях чи транспорті валіз, пакунків, коробок та інших предметів, залишених без нагляду власників;

отримання адресатом поштового відправлення, вміст якого чи відправник йому невідомі;

наявність у виявлених предметів характерного вигляду штатних бойових припасів, навчально-імітаційних, сигнальних, освітлювальних, піротехнічних виробів чи їх елементів 

(ГРАНАТА призначена для ураження осколками й ударною хвилею чи кумулятивним струменем людей та техніки. 

ПІДРИВНИКИ (ЗАПАЛИ) - механізми, призначені для спрацювання боєприпасу. 

БОЙОВІ ПАТРОНИ, боєприпаси до стрілецької зброї, призначені для стрільби з бойової зброї з метою ураження живої сили і бойової техніки. Залежно від вигляду використовуваної зброї розрізняють револьверні, пістолетні, автоматні, гвинтівочні та великокаліберні патрони);

наявність у виявлених предметів звуку працюючого годинникового механізму;

наявність у виявленому предметі запаху бензину, газу, розчинника, паливно- мастильних матеріалів, хімічних речовин тощо;

наявність диму, що виходить з предмета;

наявність у виявленого предмета елементів (деталей), що не відповідають його прямому призначенню;

надзвичайно велика маса виявленого предмета (наприклад, невідповідність ваги коробки від цукерок, банки кави, блокнота та інше);

наявність у дверях, вікнах будь-яких сторонніх предметів, закріпленого дроту, ниток, важелів, шнурів тощо;

наявність стороннього сміття, порушення грунту, покриття на газонах, тротуарах за відсутності пояснень щодо їх виникнення у відповідних служб.

При виявленні підозрілого предмета суворо забороняється самостійно проводити з ним будь-які дії (торкатися, нахиляти, відкривати, переміщувати, підіймати, перерізати тощо).

Надання допомоги постраждалим від вибухонебезпечних предметів

  • Зберігайте спокій, не кидайтеся зразу до постраждалого та не робіть будь-яких рятувальних дій 
  • Викличте на допомогу спеціалістів з розмінування та медичних робітників.  
  • Перевірте дихання постраждалого. У разі необхідності та можливості прочистіть дихальні шляхи, зробіть штучне дихання, або зробіть заходи з відновлювання серцево-легеневої діяльності. 
  • Зупиніть кровотечу. Підніміть поранену кінцівку вище рівня серця. Використовуйте будь-який перев’язувальний або підручний матеріал для накладання давлючої пов’язки. 
  • Якщо поранений знаходиться без свідомості, покладіть його на спину або проміжне положення (між положенням лежачи на животі і на боку).
  • Захистіть постраждалого від вітру, дощу, холоду або яскравого сонця. Допоможіть йому залишитися у теплі та зберігати спокій. Розмовляйте з ним та пояснюйте йому, що збираєтесь робити.

Важливо пам’ятати, що марна трата часу при загрозі вибуху може призвести до людських жертв! В усіх випадках про виявлення ознак вибухового пристрою повідомляти оперативних чергових правоохоронних органів невідкладно!

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень