A A A K K K
для людей із порушенням зору
Турківська міська громада
Львівська область, Самбірський район

На Львівщині відбувся регіональний з’їзд територіальних громад

Дата: 09.04.2024 17:32
Кількість переглядів: 29

На Львівщині Відбувся Регіональний З’Їзд Територіальних Громад (8)

 

Під час події начальник Львівської ОВА окреслив актуальні та першочергові завдання на поточний рік.

Сьогодні, 9 квітня, відбувся регіональний з'їзд територіальних громад Львівщини, у якому взяла участь приблизно сотня учасників, аби обговорити, проаналізувати проблемні питання та можливості діяльності органів місцевого самоврядування області та налагодити комунікації з обласними виконавчими органами влади у період військового стану. В даному заході взяв участь міський голова Ярослав Паращич.

«Насамперед дякую захисникам і захисницям за можливість сьогодні тут зібратись. Дякую також за таке значне представництво, адже тут ті, хто є лідерами думок в своїх громадах, від кого багато чого залежить. Живемо у справді складний час, проте маємо вірити та бути єдиними в своїх переконаннях, бути єдиними, коли говоримо про мобілізацію, реабілітацію,  допомогу ветеранам чи соцполітику. Без нас ці питання ніхто не вирішить. Нехай дискусія буде плідною», - зазначив Максим Козицький.

Під час першої панельної дискусії говорили про місцеві бюджети, надання додаткових повноважень ОМС в частині адміністрування місцевих податків, допомогу Збройним силам України з місцевих бюджетів.

Тут очільник області зазначив, що органи місцевого самоврядування повинні отримати додаткові повноваження у частині адміністрування місцевих податків та допомоги Збройним силам України з місцевих бюджетів. 

«Правда така, що зменшення чисельності працівників Державної податкової служби України вже змушує громади виконувати частину процедур, пов'язаних з адмініструванням майнових податків, але при цьому, відповідно до чинного законодавства, вони не мають таких повноважень.

Працівники ОМС часто вручають податкові повідомлення-рішення, обстежують території, щоб виявити нові об’єкти оподаткування, комунікують з платниками щодо погашення податкового боргу, і навіть змушені у деяких випадках надавати консультації щодо сплати податку на майно.

Розширення податкових повноважень органів місцевого самоврядування дозволить посилити фінансову спроможність громад завдяки збільшенню доходів місцевих бюджетів від податку на майно», - наголосив Максим Козицький. 

Також він акцентував на чіткому розподілі повноважень між державною вертикаллю та місцевим самоврядуванням. 

«Ми успішно пройшли перший етап децентралізації. Створили 73 громади в області, які розуміють свої повноваження та мають бюджети. Коли говоримо про другий етап цього процесу, то має бути чіткий розподіл повноважень між державною вертикаллю та місцевим самоврядуванням. 

Голови обласної ради та адміністрації мають чітко розуміти свої обов’язки, повноваження та права. Інша сторона – питання координації та контролю. До прикладу, координація правоохоронних органів – коли керівники погоджуються керівником префектури чи головою адміністрації.

Функції мають бути зрозумілі, також повинна бути визначена відповідальність. Я вважаю, що це правильна модель, яку слід застосувати в Україні», - зазначив Максим Козицький. 

Також очільник області зупинився на питанні реабілітації.

«У Львівській області працюють декілька потужних реабілітаційних центрів для наших воїнів та цивільних, які постраждали через війну. Але запит продовжує зростати, тому, щоб і надалі надавати допомогу системно, МОЗ доручило нам створити цього року реабілітаційні відділення на базі кластерних лікарень у кожному районі Львівщини. Такі відділення вже функціонують у Львові, Стрию, Дрогобичі та Новояворівську. У Самборі – завершили ремонт, очікують на поставку обладнання від МОЗ.

У Буську та Червонограді ремонт триває. На базі кожного з цих відділень також плануємо облаштувати центр психічного здоров’я, бо без психологічної, фізична реабілітація буде неповною. План мінімум – амбулаторна допомога, але йдемо до того, щоб у кожному з них психологічну та психіатричну допомогу надавали стаціонарно, амбулаторно, а також, щоб працювали виїзні мультидисциплінарні бригади. 

Дякую Міністерству охорони здоров’я та Вікторові Ляшку, що ми справді відчуваємо підтримку у цьому питанні. Але хотілося б більшої залученості від громад. Зрозуміло, що не кожна громада може побудувати реабілітаційний центр, але кожна може фінансово сприяти реабілітації воїнів зі своєї громади»,- зазначив очільник області.

Також Максим Козицький наголосив на важливості більш системної роботи загалом у ветеранській політиці.

«Цей рік показав, що треба ще більше: підтримувати наші Сили оборони; думати та дбати про справедливу ротацію для тих, хто багато місяців, а дехто і вже третій рік на передовій; додати нарешті соціальну складову у роботу ТЦК, бо мобілізаційну бачимо, а соціальну – на жаль; має бути менше міжвідомчої плутанини: людина, яку мобілізували, повинна чітко знати свої права та обов’язки. Те саме – людина, яка отримала поранення чи демобілізувалася. Інформація має йти за першим запитом: чітка, доступна та однозначна», - додав він. 

В межах другої панельної дискусії говорили про підготовку укриттів та шкіл до навчального процесу 2024-2025, можливості місцевих бюджетів щодо фінансування будівництва/реконструкції укриттів, мобілізацію, співпраця ГУ НП та ОМС у Львівській області.

Нагадаємо, що під час минулорічного форуму, який був першим таким заходом, Максим Козицький та голова Львівського регіонального відділення Всеукраїнської Асоціації ОТГ Василь Коваль підписали Меморандум про співпрацю між Львівською ОВА та регіональним відділенням Всеукраїнської Асоціації ОТГ.

В рамках меморандуму Сторони домовилися взаємодіяти та співпрацювати в межах повноважень кожної із Сторін у таких напрямах:

- сприяння децентралізації, впровадженню реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні;

- сприяння процесам розвитку громад;

- сприяння формуванню ефективного місцевого самоврядування в громадах;

- забезпечення прав та інтересів територіальних громад, органів місцевого самоврядування та їх посадових осіб;

- організація поширення кращих практик та обміну успішним досвідом з питань діяльності територіальних громад та їх розвитку;

- запровадження сучасних форм урядування в громадах (стратегічне планування розвитку, надання адміністративних послуг, впровадження е-врядування тощо);

- сприяння формуванню системи професійної підготовки і навчання керівників та фахівців місцевого самоврядування;

- надання методичної та іншої практичної допомоги районним державним адміністраціям та органам місцевого самоврядування;

- сприяння імплементації норм і принципів Європейської Хартії місцевого самоврядування, міжнародного співробітництва органів місцевого самоврядування та районних державних адміністрацій;

- вивчення та впровадження відповідного міжнародного досвіду діяльності органів місцевого самоврядування та районних державних адміністрацій.

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень