A A A K K K
для людей із порушенням зору
Турківська міська громада
Львівська область, Самбірський район

Звернення депутатів Турківської міської ради до Прем’єр-міністра України О.Гончарука, Міністра фінансів України О.Маркарової, Міністра розвитку громад та територій України А.Бабак стосовно реалізації Програми підтримки секторальної політики – Підтрим

Дата: 30.09.2019 09:49
Кількість переглядів: 534

Враховуючи лист
Асоціації органів місцевого самоврядування
«Єврогеріон Карпати-Україна»

Звернення

до Прем’єр-міністра України О.Гончарука, Міністра фінансів України О.Маркарової, Міністра розвитку громад та територій України А.Бабак стосовно реалізації Програми підтримки секторальної політики – Підтримка регіональної політики України

 

Органи місцевого самоврядування, підрозділи органів виконавчої влади й громадські організації карпатського регіону беруть активну участь у конкурсних відборах в рамках транскордонних, міжнародних, всеукраїнських та регіональних грантових програм.

Важливим інструментом фінансування регіонального розвитку для областей України є Програма підтримки секторальної політики – Підтримка регіональної політики України. Зокрема, за результатами першого конкурсного відбору, який проводився Міністерством регіонального розвитку, будівництва і житлово-комунального господарства України, інституціями з карпатських областей реалізується 20 проєктів-переможців із загальним бюджетом 228,4 млн грн.

Перелік проєктів-переможців вищезгаданого конкурсного відбору затверджено на засіданнях конкурсної комісії від 27.12.2017, 01.03.2018, 22.03.2018, а розпорядження щодо розподілу у 2018 році бюджетних коштів за проєктами регіонального розвитку було затверджено Кабінетом Міністрів України 22 серпня 2018 р. Складність і бюрократизація процедури укладання договорів на реалізацію проєктів (жовтень-листопад 2018 року) призвела до того, що кошти на реалізацію проєктів на увесь перший рік (а це 423,8 млн грн) були отримані бенефіціарами проєктів в другій половині грудня 2018 року. З огляду на стислі терміни від моменту одержання коштів до завершення бюджетного року, ця сума майже в повному обсязі була повернена головному розпоряднику бюджетних коштів 28.12.2018 р.

Розпорядження щодо фінансування проєктів у рамках Програми підтримки секторальної політики на 2019 рік видане Кабінетом Міністрів України 26 червня 2019 року, однак станом на сьогодні кошти досі не надійшли на рахунки бенефіціарів проєктів. Враховуючи той факт, що до завершення бюджетного року залишилось трохи більше одного кварталу, а також реорганізацію головного розпорядника коштів – Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального розвитку України, існує значний ризик невикористання коштів бенефіціарами проєктів у 2019 році. Варто зауважити, що розпорядженням передбачено перерахування бенефіціарам у 2019 році коштів на реалізацію проєктів за рік 1 і рік 2 (476,6 млн грн), які, у випадку їх невикористання до кінця року, знову будуть повернені головному розпоряднику коштів.

Окрім того, ще восени 2018 року було анонсовано проведення другого конкурсного відбору в рамках Програми підтримки секторальної політики – Підтримка регіональної політики України, потенційними заявниками підготовлено проєктні ідеї. Для фінансування конкурсу виділено 420 млн грн, однак, дотепер офіційного оголошення про початок конкурсного відбору немає.

Ситуація, що склалася, ставить під загрозу виконання зобов’язань не лише перед державним бюджетом, а й перед Європейським Союзом в рамках Угоди про фінансування Програми підтримки секторальної політики – Підтримка регіональної політики України, й погіршення іміджу України як одержувача фінансової допомоги ЄС.

З огляду на важливість для розвитку регіонів проектів, що реалізуються в рамках Програми секторальної підтримки, необхідність своєчасного та ефективного втілення запланованих заходів, Турківська міська рада звертається до Вас із проханням:

 

1. Сприяти прискоренню процедури перерахування коштів для реалізації проєктів регіонального розвитку, які можуть реалізовуватися за рахунок коштів, отриманих від Європейського Союзу у рамках виконання Угоди про фінансування Програми підтримки секторальної політики – Підтримка регіональної політики України відповідно до Розпорядження Кабінету Міністрів України від 26.06.2019 р. № 470-р.

2. Ініціювати внесення змін до відповідних документів, що регламентують механізм фінансування підтримки секторальної політики – Підтримка регіональної політики України, із встановленням можливості зберігання бенефіціарами залишків коштів на рахунках для покриття витрат у наступному бюджетному періоді (переведення таких залишків до перехідних).

3. Доручити профільному міністерству (-ам) оголосити й розпочати другий конкурсний відбір проєктів, що можуть фінансуватися за рахунок коштів державного бюджету, отриманих від Європейського Союзу у межах виконання Угоди про фінансування Програми підтримки секторальної політики – Підтримка регіональної політики України у 2019 році.

 

 

З повагою,
депутати Турківської міської ради

Прийняте рішенням

74 сесії міської ради 7 скликання

від 26.09.2019 №2234

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень