A A A K K K
для людей із порушенням зору
Турківська міська громада
Львівська область, Самбірський район

Звернення депутатів Турківської міської ради до Прем’єр-міністра України О.Гончарука, Міністра фінансів України О.Маркарової, Віце-прем’єр-міністра України з питань європейської і євроатлантичної інтеграції Д.Кулеби, Міністра розвитку економіки, торг

Дата: 30.09.2019 09:53
Кількість переглядів: 468

Враховуючи лист
Асоціації органів місцевого самоврядування
Єврогеріон Карпати-Україна»

Звернення

до Прем’єр-міністра України О.Гончарука, Міністра фінансів України О.Маркарової, Віце-прем’єр-міністра України з питань європейської і євроатлантичної інтеграції Д.Кулеби, Міністра розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства України Т.Милованова стосовно фінансування реалізації проектів транскордонного співробітництва

 

Для прикордонних областей України одним з вкрай важливих інструментів розвитку територій є кошти Програм прикордонного співробітництва Європейського  Інструменту Сусідства. В рамках фінансової перспективи 2014-2020 програм “Польща – Білорусь – Україна”, “Угорщина – Словаччина – Румунія – Україна”, “Румунія – Україна” та “Басейн Чорного моря”, залучено понад 60 мільйонів євро на реалізацію транскордонних проектів у 2018-2020 роках (станом на сьогодні здійснено відбір та розпочато реалізацію усіх інфраструктурних проектів у рамках Програми транскордонного співробітництва Польща – Білорусь – Україна, а також завершено ІІ набір малих проектів, здійснено відбір у рамках Програми Угорщина – Словаччина – Румунія – Україна, триває контрактування проектів в рамках програм Румунія – Україна, “Басейн Чорного моря”, Дунайської транснаціональної програми).

Участь у проєктах міжнародної технічної допомоги окрім очевидних вигод, пов’язана з низкою ризиків та труднощів, з якими стикаються органи місцевого самоврядування, урядові й неурядові організації України. Розмір власного внеску для заявників становить 10% від бюджету проекту. Однак слід зазначити, що відповідно до процедур та порядку фінансування проєктів у рамках програм прикордонного співробітництва, окрім власного внеску передбачається фінансування 15% від розміру гранту, які буде повернено заявникам після затвердження звітів  щодо реалізації проєктів (орієнтовно 2020-2022 роки).

Станом на сьогодні у місцевих бюджетах громад (обласному, районних, міських) частково передбачені кошти на співфінансування проєктів. Однак, з огляду на значну потребу в коштах та обмеженість ресурсів місцевих бюджетів, існує необхідність державної підтримки реалізації проєктів транскордонного співробітництва.

Органи місцевого самоврядування карпатських областей вже двічі зверталися з вищезгаданим питанням до уряду України. Народними депутатами України було ініційовано передбачення у Державному бюджеті України на 2018 рік коштів Міністерству економічного розвитку і торгівлі України на виконання окремої бюджетної програми (фінансування реалізації проєктів прикордонного співробітництва Європейського Інструменту Сусідства на 2014-2020 роки з державного бюджету на умовах їх повернення), однак коштів не передбачено.

У державному бюджеті на 2019 рік передбачено 10 млн грн у формі субвенції від Міністерства регіонального розвитку, будівництва і житлово-комунального господарства України. Поряд з тим, слід зазначити, що за моніторинг і супровід реалізації проєктів транскордонного співробітництва відповідає не Мінрегіон, а Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України (Міністерство економічного розвитку і торгівлі України). Окрім того, механізм надання субвенції для проєктів, затверджених Постановою Кабінету Міністрів України є неефективним і потребує врегулювання, оскільки перелік проектів міжнародної технічної допомоги змінюється щороку, а внесення постійних змін до Постанови є неможливим.

З огляду на викладене, задля підвищення ефективності використання інструментів розвитку Карпатського регіону, а також поглиблення міжрегіональної співпраці, Турківська міська рада звертається до Вас із проханням:

 

1.         Розробити механізм отримання коштів з державного бюджету на співфінансування проєктів міжнародної технічної допомоги та відшкодування фінальних (балансових) платежів на умовах повернення.

2.         Передбачити при складанні Закону України “Про Державний бюджет України на 2020 рік” окремої статті видатків для співфінансування проектів міжнародної технічної допомоги у розмірі 300 млн гривень.

 

 

З повагою,
депутати Турківської міської ради

 

Прийняте рішенням

74 сесії міської ради 7 скликання

від 26.09.2019 №2235

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень