Турківська міська громада
Львівська область, Самбірський район

Про виконання комплексних заходів боротьби з туберкульозом в Турківському районі і м.Турка

Дата: 25.10.2019 14:34
Кількість переглядів: 479

Згідно проведеного аналізу захворюваності на туберкульоз в Турківському  районі, незважаючи на профілактичні та протиепідемічні заходи, які проводяться в осередках  туберкульозу, захворюваність залишається на високому рівні.

      Станом на 24.10.2019 року було зареєстровано 19 нових випадків туберкульозу всіма  формами захворювання, що становить 38.2 на 100 тис. населення. В 2018 році було зареєстровано 33 випадки, що становило 66,3 на 100 тис. населення.

      В загальному захворюваність в  2019 р. було зареєстровано приблизно однакова кількість серед сільського і міського населення.

      Бацилярного  (заразного)  туберкульозу в 2019 р. зареєстровано 11 випадків, що становило 22.1 на 100 тис. населення. Кожен другий хворий був бактеріовиділячем (заразним для оточуючих). В 2018 р. зареєстровано 20 випадки туберкульозу з бактеріовиділенням, 40.2 на 100 тис. населення.

      Випадків захворювання туберкульозом з деструкцією легеневої тканини, тобто запущених випадків, в  2019 р. зареєстровано 12 випадків, що становить 24.1 на 100 тис. населення, в  2018 р. - 21 випадок з деструкцією, 42.2 на 100 тис. населення.

      В 2019 році  було зареєстровано 1 випадок захворюваності серед дітей віком до 2-х років.

      В 2019 р. було зареєстровано 5 випадків рецидиву (повторного захворювання) туберкульозом, в 2018 р.- 4 випадки.

     Важливим фактором в профілактиці туберкульозу являється імунопрофілактика та туберкулінодіагностика. В загальній лікарській мережі Турківської ПМСД було зроблено 141 діагностична проба Манту, для раннього виявлення туберкульозу у дітей, по контактних у вогнищах - 22 проби.  Вакцинація дітей проводиться в пологовому відділі. Всім особам у вогнищах туберкульозу була безкоштовно проведена імунопрофілактика.

     Для своєчасного виявлення хворих важливим є проведення планового флюорографічного обстеження дорослого населення в т.ч. декретованого. Протягом 2019 року флюорографічно було обстежено 15163 ос. , що становить      92,6 % від плану. При флюорографічному обстеженні було виявлено 6 хворих з  захворюванням туберкульозом. Також проведено 6115 рентген-знімків, з-них виявлено 8 хворих.     Обстежено методом мікроскопії мокротиння в 2019 р.- 15 осіб, виявлено 2 нові випадки туберкульозу.

     Інформація про захворюваність на туберкульоз подавалась в ветеренарну службу для проведення туберкулінізації домашніх тварин. По інформації ветслужби позитивних результатів не було.

     З проблемних питань залишається:

  • Покращення матеріальної допомоги хворим на туберкульоз та їх сім’ям ;
  • Вирішення питання щодо ізоляції хворих з відкритою формою туберкульозу;
  • Забезпечення осередків туберкульозу достатньо кількістю дезсередників для проведення поточної дезінфекції;
  • Вирішення питання щодо максимального флюорографічного обстеження, вакцинопрофілактики та туберкулінопрофілактики ;
  • Забезпечення своєчасного обстеження осередків туберкульозу та ведення диспансерного нагляду за перехворілими та контактними.

     Препарати для профілактики контактних і для лікування хворих туберкульозом є в необхідній кількості в Турківському ПТК і видаються безкоштовно.

 

 

 

Лікар-фтизіатр 

Турківського ПТК

Самбірського МПТД                                                         Ільницька Л.С.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень